Poslanci se budou zabývat protikuřáckým zákonem

25.10.2016 6:10

Poslanci budou pokračovat v projednávání takzvaného protikuřáckého zákona. Do závěrečného schvalování by mohli posunout taky předlohu, která má zjednodušit registraci vozidel. Ve druhém čtení je na programu rovněž novela, jež by měla přispět ke snížení hluku na letištích. Debaty mezi poslanci ovšem vyvolává úprava vztahů mezi vlastníky a provozovateli letišť.

Poslanci se budou zabývat protikuřáckým zákonem
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Protikuřácký zákon by měl zejména zcela zakázat kouření v restauracích kromě elektronických cigaret a vodních dýmek a omezit i podávání alkoholu. Ve hře ovšem budou opět pozměňovací návrhy o zmírnění omezení. Jde například o možnost zřizovat v restauracích kuřárny, kvůli jejichž podpoře dolní komora neschválila v květnu původní protikuřáckou předlohu.

Vládní novela o provozu na pozemních komunikacích předpokládá to, že by motoristé nemuseli kvůli změnám v registru vozidel chodit pouze na úřady v místě bydliště nebo sídla firmy, ale mohli by je vyřizovat na jakémkoli obecním úřadu s rozšířenou působností. Spory se však vedou okolo pozměňovacích návrhů o deregulaci stanic technické kontroly a měření emisí.

Senátor Ivo Valenta, který patří k nesmiřitelným kritikům zákona, ovšem pro ParlamentníListy.cz uvedl, že proti navrhovaným změnám bude bojovat, dokud to půjde. "Budu to opakovat pořád dokola. Nemá to být zákon, ale zákazník, který si vybere, jestli půjde do kuřácké nebo nekuřácké hospůdky. A už vůbec to nemá být stát, který bude podnikateli plošně diktovat, jakou podobu má mít jeho vlastní podnik, do jehož pořízení investoval vlastní peníze a který živí ho a třeba celou rodinu," zdůraznil senátor.

"Z principu i zdravé selské logiky proto odmítam vladní návrh protikuřáckého zákona," dodal. Vláda podle něj neumí nic jiného, než zakazovat a regulovat. "A bohužel stále odmítá politickou odpovědnost za tisíce živnostníkůa jejich zaměstnanců, které svými kroky připraví o živobytí," uzavřel Valenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …