Poslanci se dnes sejdou na ustavující schůzi nové sněmovny

25.11.2013 6:16

Poslanci se dnes poprvé po volbách sejdou na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny. Budou mimo jiné skládat poslanecký slib a ještě předtím obdrží osvědčení o zvolení poslancem. V následujících dnech by pak měli zvolit nového předsedu a místopředsedy sněmovny.

Poslanci se dnes sejdou na ustavující schůzi nové sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Účast vlády na jednání nebyla valná, přesto bylo veselo

Po skončení zasedání poslanců se ve sněmovně sejdou vyjednavači ČSSD, hnutí ANO a poprvé KDU-ČSL, aby pokračovali ve vytváření programu a podoby možné trojkoaliční vlády. ČSSD a ANO lidovcům předestřou to, co dosud vyjednali.

Do sněmovny se vzhledem k rozhodnutí voličů dostalo sedm politických stran. Odešly z ní Věci veřejné, naopak se do ní vrátili po tříleté přestávce křesťanští demokraté. Zcela novými subjekty ve sněmovních lavicích jsou hnutí ANO Andreje Babiše a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Hnutí ANO je dokonce po sociálních demokratech druhým nejpočetnějším klubem ve sněmovně.

Sněmovna zvolená v letošních předčasných volbách v porovnání s předchozím sborem poslanců mírně zestárla a má dokonce nejvyšší průměrný věk v historii samostatné ČR. Poslancům je v průměru 49,95 let. V lavicích zasedne 39 žen, tedy o pět méně než po volbách v květnu 2010.


 

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…