Poslanci se dnes zřejmě opět pohádají o zákazu kouření v restauracích

08.03.2016 6:14

Poslanci dnes budou pokračovat v projednávání vládní předlohy, která přináší úplný zákaz kouření v restauracích. Do závěrečného schvalování by mohli poslat taky novely o zvýšení příspěvků na péči postiženým lidem a novelu o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) a veřejného ochránce práv.

Poslanci se dnes zřejmě opět pohádají o zákazu kouření v restauracích
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Předloha o zákazu kouření v restauracích přinese i další omezení, například pro podávání a prodej alkoholu. Měla by se navíc vztahovat i na elektronické cigarety.

Norma o zvýšení příspěvků na péči předpokládá jejich růst o desetinu od srpna. Výše příspěvků závisí na stupni závislosti postiženého člověka na pomoci.

Novela o rozšíření pravomocí NKÚ pustí kontrolory například na radnice, krajské úřadu, do státních fondů, zdravotních pojišťoven, veřejných vysokých škol do a firem, v nichž má stát, obce nebo kraje nadpoloviční podíl. Veřejný ochránce práv by měl získat podle předlohy právo dávat veřejné žaloby kvůli diskriminaci a návrhy Ústavnímu soudu na zrušení zákonů. Je možné, že poslanci ombudsmanovi nové pravomoci omezí.

Všechny normy jsou ve druhém čtení, v němž mohou poslanci podávat pozměňovací návrhy. Sněmovna by je mohla schvalovat koncem března.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…