Poslanci se k hlasování o zákazu kouření v restauracích včera nedostali a opět se o něm jen hádali

05.05.2016 13:21

Poslanci se včera zhruba dvě hodiny přeli kvůli navrhovanému úplnému zákazu kouření v restauracích, barech a dalších podobných zařízeních. K hlasování o podobě vládní předlohy, k níž se sešly dvě stovky úprav, se nedostali. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) uvedl, že je ochoten se smířit i s některými změkčeními zákona.

Poslanci se k hlasování o zákazu kouření v restauracích včera nedostali a opět se o něm jen hádali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o změnách v pořadu 44. schůze poslanecké sněmovny

Jde mimo jiné o návrh Marka Bendy (ODS), který by dal restauratérům možnost zřídit v pohostinstvích kuřárny. Mohly by zabírat jen čtvrtinu plochy a rovněž by byly bez obsluhy. Němeček k němu dal neutrální stanovisko. Ministr akceptuje taky zmírnění pro vodní dýmky v čajovnách. Podle úpravy Václava Zemka (ČSSD) by bylo jejich kouření v oddělených prostorách povoleno.

Zmírnění zákazu by se mohly dočkat elektronické cigarety, kuřáci by je mohli například v restauracích používat. „Naopak se mi líbí návrh opětovného zavedení zákazu kouření na nekrytých nástupištích veřejné dopravy,“ řekl Němeček k jednomu z návrhů ústavně-právního výboru.

V následné debatě se opět střetli zastánci a odpůrci normy. Podporovatelé předlohy argumentovali zejména ochranou zdraví nekuřáků, kritici například právy majitelů restauračních zařízení a jednotlivců. Debatovali i o tom, co je pravicové a co levicové.

„Nejde o útok na kuřáky,“ řekl k předloze Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). Martin Kolovratník (ANO) podotkl, že normální je nekouřit. Petr Bendl (ODS) naopak tvrdí, že zákon vlastníkovi restaurace vnutí, co se v jeho zařízení smí nebo nesmí dělat. Jana Lorencová (ANO) poukazovala na to, že už nyní existují kuřácká a nekuřácká zařízení a zákon je tedy nadbytečný. „Každý si může vybrat, zda půjde do zařízení kuřáckého, nebo nekuřáckého,“ řekl Martin Lank z Úsvitu.

Zazněly i názory, že pokud by stát chtěl skutečně ochranu před cigaretami řešit, měl by zakázat jejich prodej. Někteří poslanci varovali před tím, že kvůli velkému množství navrhovaných změn může z předlohy vzniknout paskvil. Němeček zdůraznil, že ji kvůli tomu stahovat nebude. Předloha omezuje vedle kouření taky prodej a podávání alkoholu. I k tomu se sešlo značné množství návrhů úprav.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…