Poslanci se smáli ministru Dienstbierovi. Ten si postěžoval na Babišovo ANO

29.06.2016 16:35

Sněmovna vrátila vládní předlohu o rozšíření pravomocí veřejného ochránce práv do druhého čtení, v němž mohou poslanci dávat pozměňovací návrhy. Někteří poslanci poukazovali na zmatky při dnešním hlasování o úpravách normy. Do sporu se kvůli tomu dostali ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) a poslanci hnutí ANO. Zprávu přinesla ČTK. Server Novinky.cz dodal, že se řada poslanců Dienstbierovi vysmála.

Poslanci se smáli ministru Dienstbierovi. Ten si postěžoval na Babišovo ANO
Foto: Ivan Noveský
Popisek: Anna Šabatová

Sněmovna nedala v dílčích hlasováních ombudsmanovi pravomoc dávat podněty Ústavnímu soudu na zrušení zákonů nebo jejich částí. Zachovala jen novou možnost podávat antidiskriminační žaloby. „Výsledný produkt neodpovídá vůli, kterou jsme chtěli projevit,“ uvedl po půlhodinové přestávce, kterou si kvůli údajným zmatkům při hlasováních o dílčích změnách vzal klub ODS, poslanec ANO Radek Vondráček. Jeho stranická kolegyně Radka Maxová podotkla, že ANO by předlohu podpořilo, pokud by ombudsman nedostal možnost dávat antidiskriminační žaloby a právo dávat podněty Ústavnímu soudu by bylo omezeno, jak navrhoval ústavněprávní výbor.

Pravicová opozice se ministru Dienstbierovi vysmála za to, že se mu poněkud nedaří v legislativní oblasti. Má to však i svou světlou stránku. Ministr pro lidská práva alespoň neškodí lidem. „Pane ministře Dienstbiere, jste asi jediný ministr, kterému sněmovnou neprošel žádný zákon. Ale chci vás utěšit. Jste jediný z vašich vládních kolegů, který může říct, že jeho předloha nepoškodila občana ČR,“ prohlásil Kalousek.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura podotkl, že současná koalice ministru Dienstbierovi přece jen nějaký ten zákon schválila. Jeho průměr činí 0,8 zákona na rok. Ministr pro lidská práva své kolegy obratem ujišťoval, že do sněmovny předloží další zákony. Postěžoval si však na hnutí ANO Andreje Babiše.

„Situace je opravdu velmi zvláštní. Naši koaliční partneři z hnutí ANO se nedokážou orientovat v tom, o čem hlasují,“ komentoval hlasování Dienstbier. ANO podle něho nemá vůli dodržovat koaliční smlouvu a vládní prohlášení. Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik žádal koaliční strany, aby do sněmovny přicházely už dohodnuté. „Jinak celé to vládnutí znedůvěryhodňujete,“ řekl.

Vrácení normy do druhého čtení prosadil šéf občanskodemokratických poslanců Zbyněk Stanjura, i podle něho bylo hlasování o úpravách zmatečné. Podle Stanjury bude čas na to připravit kvalitní pozměňovací návrhy. Sněmovna by se mohla k novele vrátit pravděpodobně v září.

O rozšíření pravomocí veřejného ochránce práv vyjádřili už dříve pochyby poslanci z opozice i z koalice. Podání Ústavnímu soudu může dát nyní prezident, 41 poslanců nebo 17 senátorů, za určitých podmínek i vláda, kraje nebo člověk, kterého se problém týká. Žaloby kvůli diskriminaci nyní může podávat jen její oběť.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…