Poslanci si posvítí na bezpečnostní služby

20.04.2016 21:00

Sněmovna dnes podpořila v úvodním kole uzákonění podmínek pro činnost soukromých bezpečnostních agentur. Vládní předloha předpokládá například to, že bezpečnostní agentury budou potřebovat licenci. Nyní ji čeká projednání v několika výborech. Očekávají se poslanecké návrhy úprav, výbory proto budou mít na debatu tři měsíce místo obvyklých dvou. Zprávu přinesla ČTK.

Poslanci si posvítí na bezpečnostní služby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman zavítal do poslanecké sněmovny. Vyjádřil se k vládnímu návrhu ústavního zákona o celostátním referendu

Předloha vyjme soukromé bezpečnostní agentury z režimu živnostenského zákona. Kromě stanovení podrobnějších podmínek pro jejich činnost stanoví i přestupky a sankce, kterou bude moci být až odnětí licence. Úprava by měla podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) přispět mimo jiné k vytěsnění nespolehlivých podnikatelů v tomto oboru a ke zkvalitnění služeb pro zákazníky.

Předloha se bude kromě bezpečnostních agentur vztahovat například i na soukromé detektivy. Ve sněmovně se již chystá návrh, jak podmínky pro jejich činnost ještě zpřísnit. „Činnost soukromého detektiva představuje závažný zásah do občanských práv,“ uvedl Daniel Korte (TOP 09). V zákoně naopak vyzdvihl například povinnost mlčenlivosti a povinné pojištění odpovědnosti.

Licence má podle předlohy vydávat ministerstvo vnitra po prověření žadatele a se souhlasem tajných služeb. Na roli služeb poukazovala Jana Černochová (ODS), podle níž jde ve srovnání se zahraničím o neobvykle tvrdý dohled. Licence mají být platné nejvýše deset let a žadatelé za ně budou platit. Vnitro by mělo z poplatků získat kolem 30 milionů korun ročně. Peníze půjdou na nové úředníky, kteří budou licence vydávat a zároveň bezpečnostní agentury kontrolovat.

V Česku podle podkladů k návrhu zákona působí kolem 6 500 subjektů, které podnikají v oboru soukromých bezpečnostních služeb. Firmy zaměstnávají kolem 50 000 lidí.

Návrh zákona počítá se zavedením dvouletého přechodného období, v němž budou muset bezpečnostní firmy licence získat. Na vnitru má kvůli tomu vzniknout pracoviště se zhruba 40 zaměstnanci. Jeho zřízení by mělo v prvním roce vyjít na 30 milionů korun a v dalších letech bude zajištění nové agendy stát kolem 20 milionů ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…