Poslanci ustavili volební komisi. Takhle bude vypadat

14.11.2017 13:21

Pracovní skupina poslanců dnes ve Sněmovně ustavila sněmovní volební komisi, která má především zajišťovat volby do funkcí a orgánů na ustavující schůzi Sněmovny. Komise bude mít 19 členů a zastoupeny v ní budou všechny sněmovní strany. ČTK to dnes po jednání skupiny řekl bývalý místopředseda Sněmovny a kandidát na jejího nového předsedu Radek Vondráček (ANO).

Poslanci ustavili volební komisi. Takhle bude vypadat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračovala řádná schůze sněmovny. Poslanci měli projednat zákon o univerzitních nemocnicích a poslaneckou předlohu o státních svátcích

K rozhodnutí o 19 členech podle něj pracovní skupina dospěla, protože jde o nejnižší liché číslo, při kterém je zastoupeno všech devět poslaneckých klubů. Klub ANO bude mít v komisi osm zástupců, větší kluby po dvou, menší kluby po jednom zástupci.

Hlasování o počtu členů bylo podle Vondráčka jednomyslné. „Stejně tak jednomyslně jsme schválili nominace jednotlivých klubů,“ uvedl.

„Navrhli jsme, aby komise v tomto složení pracovala po celé volební období s tím, že ale konečné slovo v téhle věci má vždy plénum,“ řekl. Poznamenal, že poslanci mohou na ustavující schůzi Sněmovny příští pondělí navrhnout, aby v tomto složení komise fungovala pouze na první schůzi. Tento scénář ale nepředpokládá.

Ve středu si komise ze svého středu zvolí předsedu a místopředsedu. ANO navrhne dosavadního předsedu komise z předchozího volebního období a svého člena Martina Kolovratníka.

Volební komise během volebního období zajišťuje volby do sněmovních orgánů a funkcí. Zajišťuje volby i do dalších funkcí mimo Sněmovnu, o jejichž obsazení rozhodují podle zákona poslanci. Jde například o volbu členů širšího vedení Nejvyššího kontrolního úřadu nebo mediálních rad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…