Poslanci ve výborech zanedbávají docházku

19.06.2014 13:55

Sdružení Přímá volba poslanců si ve svém výzkumu posvítilo na docházku poslanců ve výborech Poslanecké sněmovny ČR. A výsledek? Tristní. Každý pátý poslanec nedorazil alespoň na polovinu všech jednání svého výboru.

Poslanci ve výborech zanedbávají docházku
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tito poslanci budou zřejmě hlasovat pro vydání

Výbory patří mezi nejdůležitější orgány Poslanecké sněmovny. Poslanci v nich prověřují kvalitu zákonů a všech jejich změn. Mohou tak zabránit legislativnímu zmetku. K větší docházce členy výborů ale nelze nijak přimět. Do karet jim nahrává i to, že se z jednání nepořizuje podrobný záznam a práci ve výborech tak lze kontrolovat jen velmi omezeně. Poslanci jsou navíc odměňováni jen za funkce ve výboru, ne za pouhé členství.

Redaktoři Hospodářských novin některé z největších absentérů oslovili. Sociálnědemokratický poslanec Jiří Koskuba na výboru pro zdravotnictví chyběl hned pětkrát z prvních osmi schůzí. A jeho vysvětlení? „Pane redaktore, neúčastním se jich proto, že mám jako lékař s více než třicetiletou praxí opravdu dobré zkušenosti a informace a nepotřebuji objíždět nemocnice v regionech," hájil se.

Výzkum k dispozici ZDE.

Poslanec Karel Tureček z klubu TOP 09 a Starostové je zase největším absentérem výboru pro životní prostředí. Chyběl na pěti z osmi jednání. Proč? „Tak to je jednoduché, já jsem zároveň členem a místopředsedou zemědělského výboru, takže tam mám souběh a spíš chodím na ten druhý," vysvětloval. Členství ve výboru se ale vzdát nechce. „Nás je na klubu málo a nemá mě kdo z naší strany nahradit," řekl. „Vím, že to není v pořádku, polepším se, pane redaktore," kál se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …