Poslanci za prací i létají. Byli snad úplně všude, Keňa, Peru, USA...

22.11.2019 15:11

Poslanci se rádi v rámci zahraničních cest vydávají i do exotických zemí. Zdůvodňují to navazováním a udržováním mezinárodních vztahů. Právě však některé vzdálené destinace dlouhodobě vzbuzují otázky, co konkrétního daná cesta přinese? Píše o tom server Novinky.cz.

Poslanci za prací i létají. Byli snad úplně všude, Keňa, Peru, USA...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Server samozřejmě zmiňuje vtip, že nejlevnější cestovní kanceláří je právě Poslanecká sněmovna. Zákonodárci totiž za dva roky podnikli hned 350 výjezdů do zahraničí a byli na všech kontinentech, vyjma Antarktidy. Nejčastěji míří do zemí blízkých – Francie, Belgie či Slovenska, ale i v USA například byli 24krát. Ve Francii pak 34krát.

Anketa

Chcete, aby prezident České republiky mohl navrhovat zákony?

86%
14%
hlasovalo: 15156 lidí

Kromě toho si však poslanci podle zjištění serveru vybírají i vzdálenější země – například byli ve Vietnamu, Mexiku, v Brazílii, ale i v Keni, Kolumbii či na Novém Zélandu. V květnu pak byli mimo jiné také v Peru, kde se vydali i na místo Inků Machu Picchu. Právě o této cestě hovořila poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová jako o cestě, jež neměla proběhnout. 

Pekarová Adamová příliš necestuje, zahraniční cesty nevyužívá ani Barbora Kořanová z ANO. „Mám moc ráda výjezdy našeho výboru pro veřejnou správu po České republice, v tom vidím smysl zásadní. Musíme sbírat podněty pro svou práci napříč republikou,“ uvedla Kořanová.

Největšími cestovali pak jsou Radek Vondráček (ANO), jenž byl v cizině 45krát, či poslanec lidovců Ondřej Benešík, který byl za hranicemi 38krát. Ten zároveň uvádí, že mu nepřijde špatně, když si poslanec udělá v rámci své cesty i nějaký ten výlet. „Je normální, že se člověk zajde někam podívat,“ uvedl Benešík.

Poslanci však kromě toho mají uhrazené ubytování, dopravu, stravné, pojištění či tlumočení. A mají také nárok na diety. Každoročně je na jejich cestování vyčleněno necelých 30 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…