Poslanci začnou jednat o rozpočtu i Zemanem vetovaných zákonech

19.10.2014 17:07

Poslanci začnou na říjnové schůzi jednat o návrhu státního rozpočtu pro příští rok. Rozhodnou o služebním zákonu a o zákonu o dětské skupině, které vetoval prezident Miloš Zeman. V návrhu programu je také mimo jiné závěrečné hlasování o zrušení vojenského újezdu Brdy a zmenšení dalších výcvikových prostorů a o pražské předloze o regulaci prostituce. Schůze začne v úterý odpoledne a měla by trvat dva týdny.

Poslanci začnou jednat o rozpočtu i Zemanem vetovaných zákonech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování ve sněmovně

Návrhem státního rozpočtu se poslanci začnou zabývat nejdříve ve středu 22. října. V úvodním kole schvalují především příjmy, výdaje a schodek. Vláda navrhuje stomiliardový schodek proti deficitu 112 miliard korun plánovanému na letošek. Příjmy se mají zvýšit z 1,099 na 1,119 bilionu korun a výdaje z 1,211 na 1,219 bilionu korun.

Rozpočtový výbor základní parametry hospodářského plánu hlasy koalice podpořil. Proti byla pravicová opozice, podle níž vláda navzdory předchozím slibům nešetří a neinvestuje. Komunisté se ve výboru hlasování zdrželi. Rozpočet podle nich není konsolidační ani prorůstový, označili jej za přešlapování na místě.

Lesní školky

Služební zákon prezident kritizuje zejména kvůli politickým náměstkům, nebudou mít podle něho co na práci. Tvůrci normy ale tvrdí, že pokud zákon ustanovení o omezení jejich počtu nejvýše na dva neobsahoval, každý ministr by mohl mít neomezený počet náměstků. Na podobě zákona se po dlouhých neshodách dohodla koalice s pravicovou opozicí. Sněmovna by jej tedy mohla potvrdit.

V případě zákona o dětské skupině se Zemanovi nelíbí, že poslanci nepřijali její senátní verzi, jež by umožnila pokračování lesních školek. Senátní návrh předpokládal dobrovolnou registraci zařízení pro děti, nemusely by tedy splňovat různé podmínky. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová tvrdí, že zákon lesní školky nelikviduje a jejich registrace už začala, premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD) slibuje novelu. Asociace těchto školek vyzývá poslance k tomu, aby Zemanovo veto nepřehlasovali. Ministerstvo práce by pak mohlo normu upravit a předložit znovu.

Při schůzi by se měla vzdát mandátu bývalá ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová

Předloha, jež by zrušila brdský újezd a zmenšila další prostory, vyvolala kontroverze na minulé schůzi a poslanci schvalování na žádost ministra obrany Martina Stropnického (ANO) odložili. Poslanci by totiž měli hlasovat i o návrhu předsedy sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD), který by Brdy pro armádu zachoval.

Pražský návrh o regulaci prostituce by měla sněmovna podle doporučení petičního výboru zamítnout. Poslanci by měli v závěrečném kole hlasovat mimo jiné taky o novele poslanců ČSSD, která by prodloužila lhůty pro kontrolu rozhodnutí o vydávání majetku v rámci církevních restitucí.

V úvodním kole projednávání jsou v navrženém programu například poslanecké předlohy o zákazu kouření v restauracích a o umožnění adopce dětí registrovaným partnerům a vládní norma, podle níž by ústavním činitelům vzrostly mzdy v příštím roce o procento. Celkem čítá návrh programu říjnové schůze na 140 bodů.

Při schůzi by se měla vzdát mandátu bývalá ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO), která míří do nové Evropské komise. Do sněmovny by za ní měla nastoupit náhradnice z kandidátní listiny, podnikatelka Zuzana Šánová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…