Poslanci zřejmě schválí úpravy pro zprůhlednění schvalování zákonů

23.09.2014 20:07

Poslanci asi budou muset zdůvodňovat všechny pozměňovací návrhy k zákonům, stejnou povinnost budou mít i výbory. Veškeré navrhované úpravy předloh navíc bude před jejich schvalováním ve sněmovně posuzovat předem určený garanční výbor, vydá k nim stanovisko. Předpokládá to návrh na změnu zákona o jednacím řádu dolní komory, který dnes poslala sněmovna do závěrečného schvalování. Uskuteční se zřejmě v pátek. Na úpravě se shodli představitelé všech frakcí.

Poslanci zřejmě schválí úpravy pro zprůhlednění schvalování zákonů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování ve sněmovně

Bez většinové podpory patrně zůstanou pozměňovací návrhy Jaroslavy Jermanové (ANO), které by omezily řečnickou dobu při projednávání zákonů, poslanci by se navíc museli hlásit výhradně písemně. Zástupci dalších poslaneckých klubů to označují za omezení demokracie a práv opozice.

Kalousek varuje

Debatu nově vyvolaly návrhy Martina Komárka (ANO) na omezení přednostních práv v rozpravách s výjimkou prezidenta a zrušení práva dvou klubů blokovat rozhodování o zákonech v jiné dny a hodiny, než stanoví jednací řád. „Když to zkusíte, legislativní proces zablokujeme," uvedl předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Komárek se k úpravám nepřihlásil a sněmovna o nich hlasovat nebude.

Předloha, na níž se parlamentní frakce shodly, prodlouží lhůtu mezi druhým čtením, v němž se předkládají pozměňovací návrhy k normám, a jejich závěrečným schvalováním. Úpravy jednacího řádu mají zamezit tomu, aby se ve sněmovně hlasovalo o nedostatečně prodiskutovaných návrzích, jejichž dopady nejsou zcela známy.

Nynější lhůta mezi druhým a třetím čtením je třídenní, lze ji zkrátit na dva dny. Lhůta by se měla podle návrhu prodloužit na dva týdny, poslanci by ji mohli zkrátit nejvýše na týden. Lidovci v této souvislosti chtějí prodloužit středeční dobu vyčleněnou pro schvalování předloh.

Další navrhovaná úprava se týká omezení řečníků

Novela jednacího řádu by měla přinést i další úpravy vedoucí ke zprůhlednění legislativního procesu. Z výborů by se měly pořizovat zápisy, z nichž by bylo zřejmé, jaké pozměňovací návrhy byly podány, kdo je předložil a případně kdo jak hlasoval. Předkladatel normy by měl mít nově právo stáhnout ji bez souhlasu sněmovny až do zahájení závěrečného schvalování, nyní je to do konce druhého čtení. Úprava se vztahuje k tomu, že na začátku třetího čtení už na rozdíl od konce druhého čtení bývá zřejmé, zda poslanci neschválí zcela něco jiného, než autoři chtěli.

Další navrhovaná úprava se týká omezení řečníků bez přednostního práva při přednášení požadavků na změny schváleného programu při sněmovní schůzi. Jejich vystoupení by nemělo být delší než pět minut.

Jermanová chce uzákonit nad dohodnuté změny taky takzvanou legislativní stopu. Navrhovatelé předloh by museli uvádět, s kým na jejich přípravě spolupracovali. Má to být jistá ochrana proti lobbistům. Lidovec Ludvík Hovorka prosazuje úpravu, podle níž by se sněmovní vyšetřovací komise musela obrátit na policii, pokud by měla podezření na spáchání trestního činu. Nyní to komise udělat může, ale nemusí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…