Poslanec Bohuslav Sobotka ve sněmovně v šedesáti procentech nehlasoval. Prostě tam nebyl

24.11.2014 10:17

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura na svém Facebooku upozornil na zajímavou věc týkající se premiéra Bohuslava Sobotky. Tou je jeho účast na hlasování Poslanecké sněmovny. Střídmě řečeno: Je velmi sporadická.

Poslanec Bohuslav Sobotka ve sněmovně v šedesáti procentech nehlasoval. Prostě tam nebyl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka hlasuje

„Premiér Sobotka je neuvěřitelný populista. Navrhuje, že bude trestat poslance za neúčast na jednáních sněmovny. Nic proti tomu návrhu, nemám s ním problém, ale z úst premiéra to zní zcela populisticky - on sám má totiž účast na jednáních pouze 41,9 %, zatímco například já mám nejvyšší účast ze všech předsedů parlamentních stran - 88,9 % (bylo by to ještě víc, ale byl jsem nemocný)," uvádí Okamura na svém Facebooku. Podle dat portálu Poslanecké sněmovny navíc hovoří pravdu.

Sobotka hlasoval pouze v necelých dvaačtyřiceti procentech. Proč potom dává návrh na potrestání jednotlivých poslanců? Podle Okamury  si premiér tímto návrhem ve skutečnosti řeší pouze problémy svých vlastních poslanců, „kteří mají problémy s docházkou a hrozí, že nebudou na klíčových hlasováních v dostatečném počtu, aby měla koalice většinu," uvádí Okamura.

Na jeden z případů upozornily minulý týden KrajskéListy.cz, když uvedly, že „Dana Váhalová, oblepená placenými funkcemi poslankyně, místopředsedkyně klubu poslanců ČSSD a zároveň místopředsedkyně výboru pro evropské záležitosti", právě na něj příliš často nechodí. Ukázaly to rozpisy účastí poslanců, které KrajskéListy.cz získaly. Při detailním pohledu je patrné, že Váhalová absentovala u více než poloviny zasedání (12krát z 21 sezení výboru). Socialistce ovšem sekunduje i Marek Ženíšek z TOP 09. Chyběl 10krát z jednadvaceti setkání výboru. Místopředsedkyně VEZu, zástupkyně ANO Kristýna Zelienková, to se svou účastí rovněž nepřehání: Chyběla devětkrát.

Závěrem dodejme, že Sobotka není nejhorším z předsedů stran. Tristní neúčast na hlasování má především šéf TOP 09 Schwarzenberg. Jeho účast ve sněmovně je podle Okamury pouze 31,2 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…