Poslanec ČSSD Koskuba k sjezdu: Zaplakal jsem. Chovancův projev byl trapný. Nelézt zbytečně do zadků. A Sobotka...

14.03.2015 15:11

ROZHOVOR Poslanec ČSSD Jiří Koskuba má několik kritických postřehů k 38. sjezdu ČSSD. Projev Milana Chovance byl dle něho trapný a projev Jeronýma Tejce mu naopak mluvil z duše. Doufá, že řadoví delegáti tím spíše než pouhou poslušnost projevili touhu po klidu uvnitř ČSSD. „Přežít se dá jedině bez vnitřních třenic. Je otázkou, zda za to nezaplatíme až příliš velkou cenu,“ řekl.

Poslanec ČSSD Koskuba k sjezdu: Zaplakal jsem. Chovancův projev byl trapný. Nelézt zbytečně do zadků. A Sobotka...
Foto: Hans Štembera
Popisek: MUDr. Jiří Koskuba, primář Interního oddělení Nemocnice Na Bulovce

Obecná otázka. Co říkáte „novému“ vedení ČSSD?

Je takové, jaké si přál pan premiér. Tentokrát nezvykle početní delegáti sjezdu toto jeho přání posvětili. Tím vzali na sebe spoluzodpovědnost. Čas a hlavně nejbližší volby ukáží, zda to bylo či nebylo dobře. Je to sice nepříjemné konstatování, ale ty naše poslední volební výsledky zase až tak moc slavné nebyly. Což by pro stranu s tak dlouhou tradicí a počtem členů měl být důvod k zamyšlení. Zřejmě je třeba nějak se změnit. 



Proč si myslíte, že bylo zvolené takové vedení, jaké si předseda ČSSD přál?

Musím uznat, že pan premiér moudře změnil svůj úvodní projev. A tak doufám, že řadoví delegáti tím spíše než pouhou poslušnost projevili touhu po klidu uvnitř ČSSD. Není divu. Příliš dlouho jsme čekali na změnu opozičních pozic za vládní. Avšak za cenu koalice s dravým a mediálně zatím velmi zdatným carem Andrejem I. Velikým a tradičně ne vždy vypočitatelnými lidovci. Vskutku není nám co závidět a přežít se dá jedině bez vnitřních třenic. Je otázkou, zda za to nezaplatíme až příliš velkou cenu. Čímž nemám na mysli zrovna peníze vyhozené za předvolební kampaně. Já delegátem s hlasem rozhodujícím nejsem. Ale asi bych tu a tam volil jinak, přiznávám. I možná proto, že až příliš často slyším, jak ČSSD potřebuje vedle povinných procent na kandidátkách „toho či onoho“ i osobnosti nestraníky. Z mého pohledu to velmi deklasuje právě ty, kteří po celé roky partaji obětavě a zdarma slouží. Leč finále si pak zahraje někdo jiný.

Sledoval jste nominační projev Milana Chovance? Obecně byl hodnocen jako poměrně slabý...

Sledoval a málem jsem zaplakal. Nikoliv však dojetím. Za slabý bych jej neoznačil. Použil bych jiné přídavné jméno. Pan nový statutární místopředseda mi snad promine, ale to slovo je “trapný”.

Co říkáte projevu a výsledku Jeronýma Tejce. Neměl by mít předseda ve vedení i oponentní hlasy, a ne jen kývače, jak říkal Jeroným Tejc?

Jeroným mi mluvil z duše. Jeho projev bych podepsal. Navíc jsem se dozvěděl i jisté novinky ze zákulisí ČSSD. Jsem přece jenom prostý parlamentní pěšáček a svět dvorních intrik mi je na hony vzdálený. Kolegu Tejce jsem poznal osobně před čtyřmi lety při mém příchodu do sněmovny jako předsedu poslaneckého klubu. A to velmi schopného. Já vím, že je to naivní, ale považoval jsem politiku za týmovou činnost. Pochopitelně jsem se mýlil. Ale Jeroným Tejc umí lidi skutečně sjednocovat a pracovat s nimi. To je mi daleko bližší, než pouhý individualismus a intriky.



Překvapilo vás, že byla zvolena Michaela Marksová? Některé její návrhy, například v genderové politice, nemají plnou podporu sociálních demokratů...

Po výsledku druhé volby statutárního místopředsedy mne nepřekvapilo už nic. Musím však přiznat, že jako člověk je při osobním kontaktu velmi příjemná. Některé její názory nyní raději nechme stranou.

Stejně tak se hovořilo o tom, že by mohl mít problémy Lubomír Zaorálek kvůli svému příliš proamerickému postoji. Přesto byl zvolen. Jak to dokázal? Souhlasí tedy sociální demokraté s jeho názory na zahraniční politiku?

Po projevu kolegy Tejce jsem očekával problémy nejen proto. Ale buď to delegáti neslyšeli, slyšet nechtěli, nebo čemuž nevěřím, nesměli. Jak je to s celými 22 tisíci sociálních demokratů nevím. Ale nejen já mám často s panem ministrem opravdu rozdílné postoje k zahraniční politice. Byť místo rozdílné by se hodilo říci přímo opačné. 

Neúspěšný kandidát na místopředsedu Jaroslav Foldyna ve svém nominačním projevu řekl: „Osud naší země, osud nás a našich dětí musí vždycky a jedině zůstat v našich rukou. Nemůže to za nás nikdy vyřešit ani Brusel, ani Washington, ani Kreml. My musíme hájit naše české národní zájmy v rámci společenství, ve kterých jsme. Náš geopolitický rozměr nám předurčuje to, že naším zájmem je býti v ekonomických společenstvích a politických, naším zájmem je členství v obranných paktech, ale to není žádná podřízenost. My v těchto paktech a v těchto společenstvích musíme hájit naše národní zájmy, protože osud lidí naší země bude vždy a jenom záviset na tom, jak se my politici v těchto společenstvích budeme chovat.“ Co si o tom myslíte?

V tomto si s Jaroslavem naprosto rozumíme. Nikoliv jenom proto, že jsme kamarádi - což v politice zase tak časté není. Vždyť jsme poslanci Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Kdo jiný by pak měl chránit české zájmy a nelézt zbytečně do zadků mocností? Přitom zadnic v čase tu a tam se měnících.

Jak hodnotíte slovenského premiéra Roberta Fica jako politika?

Velice schopný řečník. Jenže můj názor není tak důležitý, jako názor Slováků. Připomenu výsledek jejich poslední prezidentské volby.

A jak hodnotíte jeho vztah k Rusku a sankcím?

V tom bychom si v něčem rozuměli.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…