Poslanec ČSSD: Potřebujeme silné vedení se Sobotkou a jeho lidmi, aby čelil nebezpečnému oligarchovi Babišovi. Ale Jiří Dienstbier…

02.02.2015 16:43

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl v Partii na TV Prima, že mu záleží na tom, aby ve vedení ČSSD zůstali Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec a Martin Starec. A užitečné by prý bylo, aby ve vedení zůstal Jan Hamáček a vrátil se tam Jiří Dienstbier. Premiér též řekl, že nepředpokládá, že by sněm nezvolil ty, které si přeje za místopředsedy – pokud by zvoleni nebyli, byl by to dle něj signál, že nemá takovou podporu, jakou by potřeboval k prosazení programu ČSSD.

Poslanec ČSSD: Potřebujeme silné vedení se Sobotkou a jeho lidmi, aby čelil nebezpečnému oligarchovi Babišovi. Ale Jiří Dienstbier…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka s ministrem vnitra Milanem Chovancem

Anketa

Kterého politika ČSSD máte nejraději?

3%
0%
38%
0%
5%
0%
23%
hlasovalo: 21857 lidí

"Záleží mi na tom, aby ve vedení sociální demokracie zůstali lidé jako je Milan Chovanec, jako je Luboš Zaorálek nebo třeba Martin Starec,“ vyjmenoval Sobotka stávající místopředsedy, které by chtěl mít dál v nejužším vedení strany.

Podle Sobotky by bylo užitečné, kdyby ve vedení zůstal Jan Hamáček, současný předseda sněmovny, a vrátil se do něj ministr Jiří Dienstbier.

Sobotka nepřepokládá, že by sněm na místopředsedy nezvolil kandidáty, které by si na těchto postech přál. Pokud by se tak stalo, "byl by to signál o tom, že nemám takovou podporu, jakou bych potřeboval, abych mohl ve vedení sociální demokracie a vedení vlády prosazovat program sociální demokracie a koaliční dohodu,“ soudí premiér.

Naštěstí není předseda diktátor

„Delegáti sjezdu jistě rozhodnou ve prospěch budoucího vývoje sociální demokracie a ve prospěch občanů naší země. Z pohledu předsedy je logické, že se chce obklopit lidmi, kterým důvěřuje a se kterými doposud spolupracoval. Souhlasím s názorem premiéra, že jde i o důvěru jeho samotného. Osobně nepředpokládám nějaké personální kotrmelce, protože krajské konference již svou podporu Bohuslavu Sobotkovi a jeho preferovaným kandidátům vyjádřily,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Naštěstí není předseda diktátor, a tak doufám, že delegáti budou mít za stranu pud sebezáchovy. Volba bude tajná, tak nic nebrání, aby byl s chladnou hlavou vyhodnocen dosavadní přínos každého,“ soudí poslanec  Stanislav Huml.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

 „Rozhodnou delegáti sjezdu, a to za plentou. Přání předsedy je jedna věc, avšak vůle delegátů bude rozhodující,“ upozorňuje poslankyně Marie Benešová.

„Nevím, co bych k tomu řekl. Předseda vyslovil nepřekvapivá přání a je otázka, zda ho delegáti budou chtít potěšit,“ reagoval člen ÚVV ČSSD a exministr Ivan David.

Schizofrenní období před nezdařeným lánským pučem

K Sobotkovým slovům se ParlamentníListy.cz pokusily oslovit poslance, senátory i europoslance sociálních demokratů. Mnoho se jich ale nevyjádřilo.     

"Domnívám se, že pokud má ČSSD čelit výzvám současné doby a důsledně plnit programové priority sociální demokracie, tak musí být akceschopná. Jen tak může konkurovat svým soupeřům na pravici z TOP 09, ale také nebezpečné koncentraci mediální, ekonomické a politické moci majitele politického hnutí ANO a oligarchy pana Babiše, jehož střet zájmů volá do nebes. Proto ČSSD potřebuje konsolidované a profesionální vedení a rozhodně se nemůže vracet k dvoukolejnosti, kdy křídlo okolo Michala Haška a Jeronýma Tejce hrálo separátní hru a kopalo především v dresu Hradu. Z tohoto důvodu rozumím předsedovi ČSSD, že má vlastní představu ohledně složení nového vedení sociální demokracie,“ řekl redakci poslanec ČSSD Richard Dolejš.

"V této vizi evidentně reflektuje dosavadní průběh většiny krajských konferencí, které zmíněný tým vesměs nominují. Takže lze konstatovat, že vznikající tým má podporu především velké části členů. Až na výjimky. Například Jiří Dienstbier zatím získal na krajských a okresních konferencích podporu velmi okrajovou a vlažnou. Konečné slovo však budou mít delegáti sjezdu, kteří jsou při volbě vedení vždy suverénem. Věřím však, že většinová vůle ČSSD povede k podpoře kompaktního a akceschopného vedení a nevrátí stranu do schizofrenního období před nezdařeným lánským pučem,“ dodal Richard Dolejš.

Delegáti to mají od pana premiéra pěkně nalajnované

Poslanec ČSSD František Adámek si myslí, že předseda má právo si říct, koho by chtěl za místopředsedy. "Na druhou stranu je třeba říci, že sjezd je naprosto autonomní a suverénní ve svém rozhodování. Je samozřejmě na zvoleném předsedovi, jak rozhodnutí sjezdu vyhodnotí. Já osobně jako delegát sjezdu budu postupovat v intencích nominace krajské konference v Praze. Tedy Sobotka, Chovanec, Zaorálek, Lenka Teska Arnoštová, Hamáček,“ vysvětlil poslanec.

"Pan premiér jistě ví, co říká. Nu a delegáti pak rozhodnou. Jak vidět, nalajnované to jednoznačně mají,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„O tom, kdo bude zvolen do vedení ČSSD, rozhodnou delegáti sjezdu ČSSD. Je přirozené, že předseda strany informuje o svých preferencích,“ míní poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

„Obecně zastávám názor, že člověk, který má nést zodpovědnost za vedení strany, vykonávat vedoucí funkci či jinou řídící pozici by měl mít možnost i hovořit do složení týmu svých spolupracovníků. Vyjádření předsedy ČSSD proto odpovídá i mému názoru,“ říká poslanec Jiří Petrů.

To místopředseda Senátu Zdeněk Škromach prozradil ParlamentnímListům.cz jiné preference, než má Sobotka. "Já se netajím tím, že na prvního místopředsedu strany podporuji Jeronýma Tejce, protože si myslím, že to je člověk, který má charisma a který má potenciál růst i v rámci strany. V minulosti dokázal, že se umí postavit za program sociální demokracie a že ho dokáže hájit. Nikdo si nemyslí, že by zde měl být protikandidát na předsedu. Je zde široký souhlas, že jako předseda strany je akceptován Slávek Sobotka, ale určitě největší souboj se svede o prvního místopředsedu. Tam jsou tři kandidáti: Jirka Dienstbier, Jeroným Tejc a Milan Chovanec. Myslím si, že to bude velmi zajímavý a výživný souboj. Je dobře, aby ve vedení strany byly zastoupeny různé názorové proudy. Určitě si dovedu představit Jardu Foldynu jako takového radikála, který oslovuje poměrně širokou skupinu lidí. Novým prvkem by mohl být i Jan Hamáček, který kandiduje za střední Čechy a který by mohl být přínosem pro vedení strany,“ řekl Škromach.

38. sjezd ČSSD v Praze

Krajské konference vesměs daly nominace dle toho, jak to zmiňoval předseda Bohuslav Sobotka. Jeroným Tejc získal nominaci na prvního místopředsedu v Ústeckém a Jihomoravském kraji. Jiří Dienstbier má nominaci pouze v Pardubickém kraji a na Vysočině. Jaroslav Foldyna má nominací Ústeckého kraje. Nicméně delegáti mohou rozhodnout ještě úplně jinak. 38. sjezd České strany sociálně demokratické se uskuteční ve dnech 13. a 14. března 2015 v Praze.

"Mimo jiné bych byl docela rád, kdybychom posílili i zastoupení žen ve vedení sociální demokracie,“ řekl v televizi také premiér Sobotka, který je jediným kandidátem na předsedu ČSSD. Za zajímavou variantu označil, aby v novém vedení byly dvě místopředsedkyně. Jmenovitě zmínil ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou a náměstkyni ministra zdravotnictví Lenku Tesku Arnoštovou, které obě na funkci kandidují. 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…