Poslanec ČSSD promluvil o Babišovi. Má prý spoustu dobrých nápadů, ale nedotáhne je do konce

05.12.2014 19:14

Poslanci už nikdy nebudou rozhodovat o svých platech. I tato slova pronesl Jeroným Tejc (ČSSD), který sice uznal, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) má řadu dobrých nápadů, ale jaksi je mnohdy nedotahuje do konce. ČSSD prý postupuje jinak. Vyjádřil se také k problematice exekucí či novému zákonu o státních zastupitelstvích.

Poslanec ČSSD promluvil o Babišovi. Má prý spoustu dobrých nápadů, ale nedotáhne je do konce
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: Poslanec ČSSD Jeroným Tejc

Poslanec a předseda ústavně právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD) usedl do křesla hosta pátečního Interview ČT24. V pořadu hájil zvýšení platů o tři procenta, ačkoli by on sám byl raději, kdyby byly platy zmrazeny. „Podstatnější je vypořádat se jednou provždy s navázáním mzdy poslanců na vývoj mezd ve veřejné sféře," zdůraznil. Podle jeho názoru poslanci hlasovali trochu živelně, ale ukázalo se, že návrhy KDU-ČSL a Úsvitu neobsahovali úpravu platů soudců, což by prý v praxi znamenalo, že by neměli od ledna ani korunu.

Původní dohoda ale zněla na navýšení platů o 14 procent, proto čemuž se ale po přijetí tohoto záměru postavil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který byl toho času v USA. Tejc to považuje za jistý komunikační problém mezi vedením poslaneckého klubu ČSSD a šéfem strany.

Co by u lidí vyvolalo navýšení platů

Host v pořadu si navíc uvědomuje, že obraz politiků u veřejnosti není právě růžový. Vláda přitom v prvním roce odvedla kus práce, ale případné navýšení platů o 24 procent by tuto práci zastínilo. Vyjádřil se také k nápadu ministra financí Andreje Babiše, že by o platech poslanců mohla rozhodovat vláda.

„Andrej Babiš má spoustu zajímavých nápadů, otázkou je, zda své nápady dotáhne do konce. A my už jsme v tuto chvíli ten problém vyřešili, poslanci už nikdy o svých platech rozhodovat nebudou," zdůraznil poslanec.

Exekuce a zákon o státním zastupitelství

Ve druhé polovině pořadu došlo na téma exekucí. Napříště prý nebude možné zabavovat dětské hračky. A bylo by dobré, kdyby nešlo zabavit v exekuci věci užívané k osobní hygieně, jako např. funkční pračku.  K debatě je i otázka, zda exekutoři budou moct sáhnout na penzijní připojištění.

Řeč přišla i na zákon o státním zastupitelství. O ten se podle Tejce vedou spory v koalici, on sám má obavu z toho, aby se ministr v této oblasti nestal příliš mocnou figurou. „Problémů s tím zákonem je ale víc, já mám pochybnosti i o tom, jak by fungoval protikorupční speciál," pokračoval zákonodárce.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …