Poslanec Gabal: Nemůžeme tady nechat volně řádit proruské weby. Musíme je nechat soudně vypínat

30.03.2016 12:11

Proruské weby šířící kremelskou propagandu by se měly vypínat, myslí si poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL). Rozhodovat o tom by měly soudy. Gabal to uvedl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. Gabal k mazání a blokování webů šířících ruskou propagandu vyzval už na nedávném semináři v Poslanecké sněmovně. Prezident Zeman ho za to dokonce nazval nesvéprávným blbcem.

Poslanec Gabal: Nemůžeme tady nechat volně řádit proruské weby. Musíme je nechat soudně vypínat
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal

Rusko hledá někoho, kdo by torpédoval v EU protiruské sankce

Poslanec se také domnívá, že existuje scénář na shození současné vlády v Praze a k následnému nastolení vlády ochotné sehrát roli proruského koně, která by nabourala v sankcích Evropskou unii. Gabal tak usuzuje na základě různých indicií, z nichž jedna se jej přímo dotýká. „S poradcem premiéra Otou Novotným jsme domlouvali přizvání externích odborníků k debatě, která by nás dovedla k hlubšímu porozumění tomu, co si česká společnost spojuje s migrační krizí a obavami z islámu. Naše e-mailová komunikace se objevila v poště ukradené Bohuslavu Sobotkovi. A byla manipulativně využita Aeronetem a dalšími proruskými servery k diskreditaci ministerského předsedy a podkopání jeho pozice. Předkládali to jako důkaz, že premiér připravuje českou společnost na zavalení Česka hordami uprchlíků, které sem vtrhnou v jeho režii,“ uvedl Gabal.

Celý text je ZDE.

Podle něj Rusko hledá někoho, kdo by sankce torpédoval v Radě EU. „Na to stačí jeden stát. A myslím, že Rusko by Českou republiku rádo použilo jako Trojského koně. Prvním předpokladem k tomu je odstranění premiéra a výměna vlády,“ myslí si poslanec. A vysvětlil, jak by to mohlo probíhat: V případě pádu současné vlády by prezident mohl jmenovat provizorní kabinet, jakousi Rusnokovu vládu II. „Ta by zřejmě nezískala důvěru v parlamentu, ale nějaký čas by vládla v demisi. Což by ale stačilo, aby Zeman napomohl tomu, co slibuje Rusům ve svých výrocích, že je třeba protiruské sankce zrušit jako naprostou ekonomickou hloupost,“ řekl Gabal.

Proruské weby jsou podobně nebezpečné jako weby antisemitské

Ohledně jeho návrhu na blokování proruských webů server upozornil, že bychom se tak možná snížili na úroveň právě ruských nebo čínských autokratů, kteří také ruší opoziční weby. „Položil byste mi takovou otázku, kdybych mluvil o nutnosti mazat krajně islamistické nebo antisemitské weby, což se běžně děje v řadě demokratických zemí, aniž se o tom nějak zásadně diskutuje?“ reagoval Gabal. A dodal, že z hlediska snahy zlikvidovat západní demokracii a liberální prostředí jsou proruské weby srovnatelně nebezpečné.

Na otázku, kdo by rozhodoval o vypnutí webů šířících ruskou propagandu, pak odpověděl: „Jednoznačně soudy. Jen ty mohou stavět jasné ústavní mantinely, co je ještě možné v rámci svobodného diskurzu. Pokud se někdo systematicky snaží destruovat naše ústavní poměry, oslabovat naši suverenitu, je to důvod pro podání žaloby. Soudní cestou jsme přece dosáhli rozpuštění extremistické politické strany. Přitom už podání žaloby na některé z nejagresivnějších proruských webů šířících lži, denunciace, pomluvy a různé formy xenofobie by mohlo mít odstrašující charakter,“ domnívá se poslanec Gabal.

Na námitku, že bychom soudně vypínaným webům dávali punc šiřitelů potlačované pravdy, pak odpověděl: „Pro někoho to tak může vyznít. Určitě by taková kritika přicházela z Ruska. Ale to by byl jen další důkaz, že se musíme bránit. My je prostě nemůžeme tady nechat volně řádit.“

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…