Poslanec Gabrhel: Spojení funkce starosty a poslance bývá ku prospěchu věci

13.12.2014 14:12

Dan Ťok se stal desátým ministrem dopravy za šest let. V čem vidí příčinu rotace ministrů a jak hodnotí tu poslední? Nejen o tom jsme si povídali s poslancem a členem hospodářského výboru Vlastimilem Gabrhelem (ČSSD). V říjnu úspěšně obhájil mandát starosty Znojma a nás zajímalo, jaké jsou jeho plány pro nadcházející volební období a hovořili jsme o kumulaci funkcí. ,,Podívejte se na Andreje Babiše. Je ministrem financí, poslancem a nepřímo i velitelem všech svých firem. Všechno zvládá a nikdo mu nepředhazuje, že by to neměl zvládnout.“ Prozradil nám také, proč je přesvědčen, že poslanci nepotřebují zvyšovat plat.

Poslanec Gabrhel: Spojení funkce starosty a poslance bývá ku prospěchu věci
Foto: archiv VG
Popisek: Vlastimil Gabrhel (ČSSD), starosta Znojma


Ačkoliv se Vám v komunálních volbách podařilo obhájit mandát, v jednu chvíli to vypadalo, že i přes jasnou výhru skončíte v opozici. Jaký máte z povolebních vyjednávání pocit?
 
Povolební vyjednávání byla velmi konstruktivní. To, že bychom skončili v opozici, byla jen teoretická možnost, kterou záměrně rozdmýchávala některá média. V praxi to vypadalo úplně jinak.
 
Město příští čtyři roky povede dvojkoalice sociálních demokratů a hnutí ANO, podpořená nezávislým zastupitelem Janem Kárníkem, zvoleným za komunisty. Nevidíte v této křehké většině velké riziko? Nešlo se dohodnout jinak?
 
Ve volbách jsme získali tak silný mandát, že jsme mohli koalici sestavit prakticky s kýmkoliv. Takže jsme si snažili vybírat partnery, se kterými to bude fungovat nejen stranicky, ale i lidsky. Komunální politika je hodně o lidech. 
 
Jaké jste si stanovili hlavní priority pro následující volební období?
 
Naší prioritou, kterou jsme deklarovali voličům již před volbami, je zodpovědné hospodaření. V uplynulých čtyřech letech jsme odvedli kus práce a máme na co navazovat. Určitě to není tak, že bychom nyní s novými koaličními partnery překopali naši komunální politiku. Naopak budeme pokračovat v tom, co jsme již započali.
 
 
Jste nejen starosta, nýbrž také poslanec. Poslední dobou sílí hlasy, které kritizují spojení práci senátora či poslance s pracív komunální politice a i většina členů ČSSD se vyslovila v rámci vnitrostranického referenda pro omezení kumulace funkcí. Co vyna to? Nemyslíte si, že kdo má trvalý souběh funkcí, nemůže jednu kvůli druhé vykonávat tak dobře a s takovým nasazením? A nejednáte tak v rozporu s tím, co prosazuje strana?
 
Máte pravdu, že se o soubězích funkcí v poslední době hodně mluví. Já mám na to zcela jednoznačný názor. Spojení funkce starosty a poslance bývá ku prospěchu věci. Podívejte se na Znojmo. Jedním z historicky nejúspěšnějších – a nebál bych se říci dnes uži legendárních – starostů byl za první republiky doktor Mareš z ČSSD, který byl zároveň starostou i poslancem. Dokázal skloubit obě funkce a Znojmu to přineslo prospěch. Problém na kumulaci obou funkcí je velká časová náročnost. Pokud si ale dobře zorganizujete čas, můžete vše zvládnout. Musíte však k tomu mít manažerské předpoklady a dobrý tým spolupracovníků. Podívejte se na Andreje Babiše. Je ministrem financí, poslancem a nepřímo i velitelem všech svých firem. Všechno zvládá a nikdo mu nepředhazuje, že by to neměl zvládnout.
 
Těmto politikům je občas vyčítáno, že sedí na dvou místech kvůli zdvojenému platu. Jak se z tohoto pohledu na zdvojené politické funkce díváte Vy?
 
Já nejsem zároveň poslancem a starostou proto, abych pobíral dva platy. Já pobírám jeden a druhý jde na dobročinné účely.
 
Pokud se pozastavíme u platu. Jak se zpětně díváte na spor o navýšení platu a souhlasíte s přijatým kompromisem, tedy nárůstem platu o 3 procenta?
 
V jednom rozhovoru jsem řekl, že poslanci navýšení platů nepotřebují. Pokud neumí vyjít se svým platem, zatímco ostatní občané to dokáží zvládnout s platem polovičním, tak jsou špatní hospodáři. A jestliže jsou špatní hospodáři, tak jak mohou schvalovat státní rozpočet? Proto jsem byl od začátku sporu jednoznačně na straně pana premiéra. 
 
 
Ve sněmovně jste člen hospodářské výboru. Co říkáte na rezignaci Antonína Prachaře?
 
Pro mě jako pro Znojmáka to je nešťastné. Dopravní obslužnost a obchvat jsou klíčovými otázkami, které nás dlouho trápí, a my jsme se v nich v uplynulých dvou letech významně posunuli kupředu. Pan Prachař už byl v obraze a znal naše problémy. S novým ministrem budeme začínat od začátku.
 
Jak byste ho jako ministra hodnotil?
 
Já ho hodnotit nemíním. Mám zkušenost, že zvenku vypadá často vše jinak, než zevnitř. Ať si práci pana exministra vyhodnotí Andrej Babiš a lidé z Ano. Byl to jejich ministr.
 
Miloš Zeman jmenuje nového ministra, Dana Ťoka, 4. prosince. Jeho jmenování vyvolává ale hodně emocí a rozporuplných reakcí. Premiéra však přesvědčil o tom, že ve své funkci nebude ve střetu zájmů a jako ministr ukončí veškeré své dosavadní podnikatelské aktivity. Přesvědčil i Vás? Je podle Vás téměř ze dne na den možné ukončit veškeré své podnikatelské aktivity?
 
Myslím, že pan Ťok je zkušený manažer s velkou znalostí dané problematiky. Pochopitelně, že bude neustále podezříván, že prosazuje své známé. Na druhou stranu to tak v životě chodí. Trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba si na lavičku národního týmu vybral lidi, se kterými dovedl Plzeň na špičku a funguje mu to i v reprezentaci. Van Gaal v Manchesteru United dělá to samé. Je přirozené, že se obklopujete lidmi, se kterými máte dobrou zkušenost a víte, že rozumí svému řemeslu. Na tom přece není nic špatného. Řeknu vám, že raději uvidím na místě ministra pana Ťoka, než ředitele nějakého rádia nebo akademika, který silnici viděl jen z auta svého vozu.  
 
V čem vidíte příčinu stálého střídáni ministrů dopravy a jaké to má podle Vás dopady?
 
Časté výměny na postu ministrů jsou nešťastné a škodí České republice. Opět použiji fotbalovou analogii. Nahoře jsou týmy, které si vybraly správné lidi, a dali jim důvěru na mnoho let. Mužstva, která střídají trenéry jako my ministry, bývají hluboko v poli poražených.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…