Poslanec Huml s prezidentem nesouhlasí. Ministr nemůže přijít do úřadu sám

17.08.2014 7:27

Poslanec Stanislav Huml nesouhlasí s prezidentem Milošem Zemanem, který chce kvůli tzv. politickým náměstkům vetovat služební zákon. Podle Humla nemůže ministr přijít na úřad a být obklopen mnohdy nepřátelským prostředím. Huml to uvedl na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz v odpovědi na dotaz čtenáře.

Poslanec Huml s prezidentem nesouhlasí. Ministr nemůže přijít do úřadu sám
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Poslanec si nemyslí, že je nezbytně nutné generální ředitelství. „Co se týče veta prezidenta pro `politické` náměstky, tomu příliš nerozumím. Ministr nemůže přijít na úřad sám a být obklopen mnohdy nepřátelským prostředím,“ uvedl Huml.

Informaci, že prezident Miloš Zeman bude pravděpodobně vetovat služební zákon, včera jako první přinesl server ParlametníListy.cz a agentuře ČTK ji později potvrdil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezidentovi vadí „odborně neschopní trafikanti"

Prezident na dotaz čtenářky serveru, zda bude zákon vetovat, odpověděl, že záleží na tom, zda Parlament přijme zákon v dosavadní podobě, kdy „třicet tzv. politických náměstků nebude nic dělat a přitom bude pobírat stotisícové platy". „Pokud by k tomu došlo, tak pokládám veto za velmi pravděpodobné," napsal.

„Věřím ve zdravý rozum a v to, že politické strany se nebudou snažit své jinak odborně neschopné trafikanty umístit do těchto pozic," dodal podle serveru.

Prezident už dříve uvedl, že kvůli politickým náměstkům bude vládě navrhovat změnu služebního zákona. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) však v reakci na to odmítl dohodu s opozicí zrušit.

Změnu služebního zákona si vynutily ODS a TOP 09

Na změně návrhu služebního zákona se domluvila koalice s částí opozice minulý týden. Vládní strany ustoupily opozičním ODS a TOP 09 a vyhověly jejich požadavku nezavádět generální ředitelství státní služby. Většina kompetencí má připadnout Ministerstvu vnitra, kde vznikne funkce náměstka pro státní službu. K dohodě mají připomínky komunisté a Úsvit. Přesnou podobu zákona nyní připravují legislativci, hotov má být do 25. srpna.

Zeman o dohodě prohlásil, že ji za úspěch nepovažuje. Vadí mu také zrušení generálního ředitelství, s touto změnou je ale ochoten se smířit.

Podle dřívějšího vyjádření premiéra se dohoda na služebním zákonu kvůli kritickému názoru prezidenta rušit nebude, protože další vyjednávání by odložilo přijetí zákona a zpozdilo čerpání peněz z evropských fondů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…