Poslanec Jandák kritizoval usnesení ke vzdělávání. Prý je stejně blbé, jako byla usnesení rudá

04.12.2014 13:33

Dnešní dopolední jednání Sněmovny zpestřil poslanec ČSSD Vítězslav Jandák, když jako jediný komentoval návrh usnesení k podpoře občanského vzdělávání. Text odvolávající se mimo jiné na duchovní a mravní odkaz prezidentů Tomáše Garrigua Masaryka a Václava Havla předložil u příležitosti letošního výročí začátku takzvané Sametové revoluce lidovec Jiří Mihola. Občanské vzdělávání podle něho představuje významnou cestu k demokracii. Podle Jandáka je usnesení blbé.

Poslanec Jandák kritizoval usnesení ke vzdělávání. Prý je stejně blbé, jako byla  usnesení rudá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

"Soudruhu, řekl jste to krásně. Víte, nezlobte se na mě, ale pro mě je svatá ústava a základní listina lidských práv. Ale tato usnesení jsem ve svém mládí a středním věku slýchával, akorát měly rudej podtext. Ale byly stejně blbý jako to vaše," řekl Jandák.

Lidovecký poslanec se proti Jandákovým slovům ohradil

Mihola se proti jeho slovům ohradil a uvedl mimo jiné, že Jandák měl možnost poslat k textu připomínky. "Nechci rozebírat, kdo byl soudruh," pokračoval šéf lidovecké frakce a zdůraznil, že nebyl ani v někdejší socialistické dětské organizaci Pionýr. Jandáka se řečnicky ptal, jak chce přispět ke kultivaci občanské společnosti.

Mihola v úvodu řekl, že občanské vzdělávání posiluje občany v tom, "aby se informovaně, odpovědně a aktivně podíleli na spravování veřejných věcí a na rozvoji a kultivování občanské společnosti". Posiluje podle něj taky demokracii proti totalitárním systémům a proti politickému extremismu. "Bez aktivního přístupu a podílu občanů na věcech veřejných zůstávají demokratické instituce pouze prázdnými skořápkami," poznamenal.

Nejasnost u hlasování komunistického poslance

Pro usnesení nakonec hlasovalo 81 ze 151 přítomných poslanců, opačně pak 21 poslanců. Proti byl vedle Jandáka jeho stranický kolega Jiří Koskuba a 19 komunistických poslanců včetně jejich předsedy Pavla Kováčika. Kováčikovi se v elektronickém systému objevilo, že hlasoval pro, pro stenozápis později uvedl, že byl proti.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…