Poslanec Martinů z ODS: Věřím, že nás celá kauza posílí

21.06.2013 12:17

Poslanec a starosta Poličky Jaroslav Martinů (ODS) je přesvědčený, že pokud policie měla a má indicie o porušování zákonů, tak mohla konat přiměřeně a hlavně za bílého dne. Dnes také začala jednání prezidenta s představiteli stran, po nichž se rozhodne o budoucnosti vlády. Jaké očekává rozhodnutí? A jaký dopad bude mít kauza na preference strany? Nejen s tím, ale i s problémy, které řeší jako starosta, se svěřil našim stránkám.

Poslanec Martinů z ODS: Věřím, že nás celá kauza posílí
Foto: red
Popisek: Logo ODS

 

Česká republika zažívá největší politický skandál ve své historii, kdy bylo v sídle vlády ale posléze i mimo ní zadrženo několik bývalých poslanců či vlivných podnikatelů a dokonce byla vzata do vazby i šéfka Nečasova kabinetu Nagyová, což zapříčinilo, nejen pád vlády, ale také politický konec Petra Nečase. Jak vy osobně celou kauzu vnímáte a jak byste Nečase ve funkci premiéra a předsedy strany hodnotil?

Celá tato akce mě velice nepříjemně překvapila. Jsem přesvědčený, že pokud policie měla a má indicie o porušování zákonů, tak mohla konat přiměřeně a hlavně za bílého dne. Petra Nečase hodnotím jako velmi slušného politika, který svoje konání opíral o ideje a to dnes již není vůbec samozřejmé.

Proč se podle Vás rozhodl o budoucnosti vlády rozhodnou prezident až po víkendu, kdy se sejde s představiteli stran? Překvapilo vás to? A jak se podle vás nakonec rozhodne? Podle slov Nečase poté, co mu oznámil demisi, nepreferuje prezident předčasné volby.

Myslím, že pan prezident Zeman celou záležitost zvládne se státnickým rozhledem a s velkou politickou noblesou. Osobně mu věřím a očekávám rychlé a solidní řešení.

Jestliže se ODS podaří kauzu ustát, jaký dopad bude podle vás na preference strany? Již před kauzou se ODS potýkala se ztrátou svých příznivců. Na druhou stranu zatčení Davida Ratha pár měsíců před volbami ČSSD také nepoškodilo.

Přes všechny problémy, které ODS měla a má, tak je to strana dospělých lidí.  Věřím, že tak jako v minulosti se úspěšně se vším vypořádáme a celá kauza nás posílí a preference opět porostou, nicméně si je musíme zasloužit.

Působíte ale také jako starosta Poličky, jaké problémy sužují zdejší obyvatele a jak se tyto problémy snažíte řešit?

Polička je malé, ale krásné město plné života a elánu. Naše konání vychází z jednoduché odvěké pravdy, že největším bohatstvím je práce a aktivita lidí. Myslím, že problémy všedního dne jsou úplně obyčejné a běžné záležitosti, na které průběžně reagujeme a stále se snažíme vše zdokonalovat.

Jak pokračují přípravy na výkup pozemků pro bytovou výstavbu? Jsou nové byty a domy potřeba? Jaký je ve městě demografický vývoj?

Výkupy pozemků v nové lokalitě v souladu s novým územním plánem a následná výstavba bytů včetně rodinných domů je velkou prioritou města Poličky. Nutnost nové výstavby je umocněna i současným demografickým vývojem, který není příznivý a je nezbytné udělat vše pro posílení nabídky dostupného bydlení.

Jaké jsou ve městě pracovní příležitosti a jak se vy osobně snažíte podpořit jejich vznik?

Polička má dlouhodobě nejméně počet lidí bez práce v regionu. Vděčíme za to mimo jiné i velkému počtu místních malých firem včetně několika klíčových velkých zaměstnavatelů. Je přirozené a správné, že z pozice města se snažíme přispět a to např. v podobě nově vybudované průmyslové zóny, která je již z velké části zaplněna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…