Poslanec Mihola požaduje zachování uznávání titulů ze Slovenska

21.05.2014 12:44

Česká republika by měla nadále uznávat tituly docent a profesor, které Češi získají na Slovensku. ČTK to dnes řekl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL, pedagog a historik Jiří Mihola. Podle něj je chyba, že sněmovnou prošla v prvním čtení smlouva mezi Českou a Slovenskou republikou o uznávání rovnocennosti dokladů o vzdělání, která však habilitace a profesury vypustila. Kvůli tomu mohou vzniknout problémy nejen pedagogům, ale i školám.

Poslanec Mihola požaduje zachování uznávání titulů ze Slovenska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Březnové zasedání poslanecké sněmovny

Smlouvu už loni podepsali tehdejší premiéři Robert Fico a Jiří Rusnok. Čeští poslanci ji schválili v prvním čtení. "Oproti stávající mezinárodní smlouvě vypustila dva články, které znamenají, že se nebudou uznávat některé tituly získané na Slovensku," uvedl Mihola. Týká se to doktorů věd a titulů docent a profesor.

"Tato skutečnost se může dotknout mnohých fakult, univerzit a dalších odborných pracovišť, kde uznávání titulu hraje roli v profesním postavení, platových podmínkách a především v akreditaci oborů nebo škol," upozornil Mihola, který je jihomoravským a brněnským zastupitelem.

Podle něj jsou v České republice desítky pedagogů, kteří titul na Slovensku získali. Mnozí pracují na vysokých školách, což by mohlo při neuznávání jejich titulu přinést problémy. Kvůli tomu by školy neměly dostatek pedagogů s potřebným titulem, a proto by museli hledat jiné, nebo by obory nemohly otevřít. Například jen v Brně je několik vysokých škol, kterých by se situace mohla dotknout. Vyjádření univerzit ČTK zjišťuje.
Smlouva je nyní v procesu schvalování. Na konci května se jí bude zabývat sněmovní výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. "Budu požadovat, aby bylo akceptování zmíněných titulů i nadále součástí smlouvy," dodal Mihola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…