Poslanec Novotný: Užší spolupráce s prezidentem státu jen prospěje

28.08.2013 6:52

Hejtman Karlovarského kraje a poslanec Josef Novotný (ČSSD) by se chtěl pokusit jako lídr sociální demokracie v Karlovarském kraji obhájit v předčasných volbách mandát poslance. S jakým cílem a jak zpětně hodnotí současné volební období? V souběhu funkcí hejtmana a poslance shledává několik výhod. Jaké? A jak se nyní postaví k výzvě ÚVV ČSS, která doporučuje, aby poslanec PS PČR zvolený za ČSSD funkce nekumuloval? Nejen na to, ale i na otázky týkající se problémů kolem zdravotnictví v kraji či v souvislosti s čerpáním dotací z ROP SZ, a nejen na to, odpovídal pro PL.

Poslanec Novotný: Užší spolupráce s prezidentem státu jen prospěje
Foto: Oficiální foto Josefa Novotného
Popisek: Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD).

Již za dva měsíce nás čekají předčasné volby a strategický cíl sociální demokracie byl tak naplněn. Jakou ale nyní zvolí strana strategii, abyste přilákali co nejvíce voličů? Přeci jen na levém spektru kandiduje stran více než pravici. Proč je podle vás ČSSD jedničkou?

Především je nutné lidem představit program ČSSD a mluvit s nimi o tom, že vychází z jejich potřeb a reaguje na jejich podněty. Sociální demokracie se dlouhodobě staví za zájmy lidí, není odtržená od reality a komunikuje o problémech, které je trápí. Budeme se snažit sejmout z ČSSD nálepku „rozhazovačné“ strany, ostatně toto nepravdivé klišé často ráda opakovala Nečasova vláda – která začínala se státním dluhem 65 tisíc korun na občana, na konci její činnosti už je to 160 tisíc korun na občana. Sociální demokraté uplatňují politiku vstřícnou k občanovi, ovšem za podmínky velmi obezřetného nakládání s příjmy a výdaji.

Vy osobně opět povedete kandidátku ČSSD v Karlovarském kraji. Sociální demokracie má velkou šanci uspět, jak byste v případě výhry a Vašeho úspěchu s mandátem naložil? Co je Vaší prioritou pro následující volební období? Přeci jen by vaše ruce nebyly tolik svázané jako v opozici.

V uplynulém období jsem se díky přízni voličů a díky důvěře, kterou mi dali mí straničtí kolegové, stal poslancem Parlamentu ČR. Nyní mi opět zástupci členské základny sociální demokracie v Karlovarském kraji vyjádřili podporu, na základě níž jsem přijal pozici lídra kandidátní listiny ČSSD v regionu pro předčasné parlamentní volby. Pokud bych ve volbách uspěl, budu samozřejmě prosazovat uskutečnění volebního programu ČSSD, tedy například tvorbu legislativy spojené s vytvořením nových pracovních míst a nastartováním hospodářského růstu, postupné zvýšení minimální mzdy nebo tolik nutné změny v systému zdravotní péče a financování nemocnic. Nesmím zapomenout ani na dostavbu potřebné infrastruktury, to se týká i rychlostní silnice R6.Také bych rád dokončil snahy prosadit krajské dálniční známky, tedy podstatně levnější alternativy celoročních dálničních kuponů.

Jak zpětně hodnotíte své působení v PS v tomto volební období? A v čem vidíte výhody vykonávat zároveň funkci hejtmana a poslance, daří se vám funkce skloubit? Pokud se nemýlím, vaši kolegové, kteří jsou nyní lídry kandidátek do voleb do voleb do PS, se již nechali slyšet, že v případě úspěchu rezignují.

Připomínám, že byla ČSSD v právě uplynulém volebním období v opozici, takže se jen velmi těžko prosazovaly námi navrhované změny, zákonodárné iniciativy, koalice je zamítala. Naše působení však mělo nakonec kladné výsledky, protože ve finále přispělo k odstoupení Nečasovy vlády. Mé aktivity v parlamentu jsou podrobně uvedeny na stránkách sněmovny, jako příklad uvedu zákonodárnou iniciativu týkající se Státní technické kontroly - změny zákona o pozemních komunikacích nebo zákonodárnou iniciativu o úpravě zpoplatnění pozemních komunikací. Interpeloval jsem expremiéra Nečase ve věci snížení cen pozemků pro průmyslové zóny nebo jednotlivé ministry dopravy ohledně dostavby R6.

 Výhody souběhu funkcí hejtmana a poslance už jsem vysvětloval mnohokrát, jako poslanec mám možnost mnohé problémy regionu projednat přímo ve Sněmovně s ministry, případně si s nimi snáze mohou domluvit jednání – tak tomu bylo například v případě jednání s ministrem zdravotnictví o úhradách lázeňské péče, které se našeho lázeňského regionu velmi dotýká, opakovaná jednání s ministry financí o korekci v ROP Severozápad či komunikace s ministry kultury k rekonstrukci Císařských lázní. V případě, že bych já nebo někdo z dalších hejtmanů uspěl a byl zvolen do Sněmovny, platí výzva ÚVV ČSS, která doporučuje, aby poslanec PS PČR zvolený za ČSSD nekumuloval tuto veřejnou funkci s funkcí hejtmana, náměstka hejtmana, primátora či náměstka primátora, uvolněného člena krajské rady či uvolněného člena rady statutárního města. Poslanci za ČSSD, kteří budou zvoleni v příštích volbách do PS PČR, by si nejpozději do 6 měsíců od vzniku poslaneckého mandátu měli ponechat pouze jednu z těchto důležitých funkcí.

„Sociální demokracii ovládl Miloš Zeman. Je tím, kdo se systém liberální parlamentní demokracie snaží změnit na autokratický. Mezi námi bude jednoznačný příkop v této otázce. " Co si o slovech místopředsedy TOP OP myslíte vy osobně? A souhlasíte s tím, že by se měli do budoucna omezit pravomoci prezidenta, nebo se domníváte, že jde ze strany TOP 09 o účelový požadavek? Přeci jen, když kandidoval ještě jejich předseda Schwarzenebrg, změnu nevyžadovali.

O výše uvedených slovech si myslím, že nemají racionální základ, ČSSD je nadále řízena z Lidového domu, a jestliže dojde k užší spolupráci s prezidentem, je to jen dobře pro tento stát.

Podle plánů VZP by měla do nemocnic v kraji měsíčně posílat o 5-6 milionů méně. Co by to pro zdravotnictví v kraji znamenalo?  A jak byste hodnotil úroveň a dostupnost zdravotnictví v kraji nyní?

Způsob, jakým Ministerstvo zdravotnictví ČR pod vedením exministra Leoše Hegera nastavilo úhradovou vyhlášku, je smrtící ranou pro nemocnice všeho druhu, obzvlášť pro ty regionální. Byla to záměrná snaha přivést nemocnice ke krachu a začít je privatizovat. Co se týče úrovně a dostupnosti zdravotnictví v kraji – jsem přesvědčen, že Karlovarská krajská nemocnice, tedy nemocnice v Karlových Varech a v Chebu, i její pronajatá část v Sokolově a nemocnice v Ostrově poskytují kvalitní péči, jejíž úroveň stále stoupá – pořídili jsme za přispění evropských financí moderní přístroje, v karlovarské nemocnici jsme vystavěli Pavilon akutní medicíny, v Chebu mají rekonstruovanou část pavilonu B a připravuje se další část přestavby, pokračují krajské investice v sokolovské nemocnici – v tomto měsíci jsme společně zahajovali provoz tamní iktové JIP v novém. Rozšiřuje se systém, kterým krajská záchranka pokrývá území regionu.

ROP SZ se znovu rozběhne. Kraje se úspěšně dohodly s ministrem financí Janem Fischerem na zaplacení korekcí za chyby v projektech. Stále ale zůstává nezodpovězena otázky, kdo za problémy může? A co se vy konkrétně budete snažit dělat proto, aby se neopakovaly?

Karlovarský kraj přistoupil k uvedenému řešení, tedy k dohodě s ministerstvem financí, jen kvůli co nejrychlejšímu spuštění Regionálního operačního programu Severozápad, protože si uvědomujeme, že na proplacení dotací na své projekty čekají nejen kraje, ale i řada obcí a soukromí podnikatelé. Podle požadavků Evropské komise a MF ČR se změnila pravidla fungování ROP, aby v budoucnu nedocházelo k pochybením. Z dopisu Evropské komise ale jednoznačně plyne, že zodpovědnost za systém čerpání peněz, za chod programu, nesl Auditní orgán – tedy Ministerstvo financí ČR, které mělo tyto procesy kontrolovat. Audit MF ČR i auditorů Evropské komise jsme připomínkovali a auditované projekty jsme ještě poslali na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže – postupně se nám vracejí zpět a například tolik diskutovaná interaktivní galerie Becherova vila je ze strany ÚOHS bez nálezu.

Červnové povodně zasáhly do velké míry i Karlovarský kraj. Kolik celkově již kraj vynaložil na odstraňování červnových povodní a jaké předpokládáte celkové náklady?

Stále jsme náklady na odstraňování následků povodní neuzavřeli, protože obce stále tuto problematiku řeší. Do této chvíle jsme vyčlenili z krajského rozpočtu 10 milionů korun na obnovu komunikací (například sanaci sesuvu svahu na silnici mezi Kyselkou a Karlovými Vary), dále celkem 400 tisíc korun šlo po dohodě s vedením Ústeckého kraje dvěma nejvíce postiženým obcím sousedního regionu – Křešice i Dolní Zálezly dostaly po 200 tisících korun. Naše obce jsme vyzvali, aby vyčíslily náklady na záchranné a likvidační práce, dosud jsme vyčlenili 86 tisíc korun, ale částka není definitivní. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…