Poslanec ODS Janda se pustil do Svazu bojovníků za svobodu. Je to prý spolek, oslavující estébáky

09.01.2019 21:49

Sněmovní mandátový a imunitní výbor se bude zabývat prohlášením bývalého skokana na lyžích a současného poslance občanských demokratů Jakuba Jandy, v němž kritizoval Český svaz bojovníků ze svobodu (ČSBS). Ten na něj podal trestní oznámení za to, že svaz označil za „pofidérní spolek adorující bývalé estébáky“ poté, co svaz udělil medaili komunistickému poslanci Zdeňku Ondráčkovi. „Za kritikou Vodičkova svazu si stojím, instituci zneužívá a zničil ji,“ říká poslanec v rozhovoru pro server Info.cz.

Poslanec ODS Janda se pustil do Svazu bojovníků za svobodu. Je to prý spolek, oslavující estébáky
Foto: ODS
Popisek: Jakub Janda

Tím, že Národní centrála proti organizovanému zločinu vyhodnotila, že v případě Jandova vyjádření nešlo o trestný čin, a posunula věc k projednání imunitnímu výboru Sněmovny, se podle poslance nic nemění. „Na mém názoru to nemění nic. Za svými slovy si stojím,“ zdůraznil Janda, který svaz označil jako „pofidérní spolek adorující bývalé estébáky, konfidenty, komunistické policajty a jiné přisluhovače režimu“.

Od Jaroslava Vodičky, předsedy Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS), by prý čekal spíše více sebereflexe než podávání trestního oznámení. „Pan Vodička totiž podle mě zneužívá Český svaz bojovníků za svobodu ke svému osobnímu prospěchu a financování vlastní existence. Zničil tak instituci, která měla nějaký kredit, a je to převážně on, kdo z ČSBS udělal pofidérní spolek,“ trvá na svém poslanec.

Informaci o tom, že na něj bylo podáno trestní oznámení a situaci nyní projedná výbor, se Janda prý dozvěděl v úterý večer od novinářů. „Jinak bych o tom ani nevěděl. Oficiálně mi nikdo nic neřekl,“ řekl s tím, že tím pádem ani neví, kdy sněmovní mandátový a imunitní výbor bude věc projednávat.

Pokud po Jandovi bude chtít výbor nějaké vyjádření, tak prý klidně zopakuje to, co řekl ve Sněmovně. „Pro mě jako poslance je úkolem upozorňovat na podobné věci. Ať si tento spolek oceňuje, koho chce. Ale ať to nedělá z peněz daňových poplatníků,“ narážel na skutečnost, že svaz udělil medaili komunistickému poslanci Zdeňku Ondráčkovi.

Že by naopak Janda podal oznámení na Vodičku, jak v nadsázce již zmínil, nyní vyloučil. „Pro mě je urážkou na cti, že si mě pan Vodička vůbec bere do úst. Oznámení neplánuji,“ řekl s tím, že po svém vyjádření cítí podporu právě i od jiných spolků sdružujících politické vězně a odbojáře. „Vím, že spolky stojí za mnou,“ uzavřel s tím, že dostává i negativní reakce v podobě výhrůžné zprávy.

Původní zdroj ZDE.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…