Poslanec Oliva z TOP 09 zřejmě nahradí Parkanovou. Peake je uražena

29.08.2012 7:12

Na uvolněnou funkci místopředsedy Sněmovny po Vlastě Parkanové (TOP 09), která se vzdala pozice kvůli svému stíhání, by měl nastoupit její stranický kolega Jiří Oliva. Zvolení by se mohl dočkat už příští týden při zářijové schůzi komory.

Poslanec Oliva z TOP 09 zřejmě nahradí Parkanovou. Peake je uražena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolina Peake

„Čeká nás dlouhý podzim, mnoho jednání, mnoho jednacích dnů a kromě toho musí i vedení Sněmovny plnit státnické povinnosti, občas třeba vycestovat do zahraničí,“ řekl deníku Právo Zbyněk Stanjura, šéf klubu ODS. Dodal, že by si jeho strana dokázala představit rozšíření počtu místopředsedů z původních tři na čtyři.

Přestože žádná z parlamentních stran nezpochybňuje právo TOP 09, aby nominovala na uvolněnou funkci svého člověka, nedokážou se shodnout, zda by neměli místo ve vedení po rezignaci Kateřiny Klasnové z Věcí veřejných získat právě véčkaři. Nabídku na místopředsednickou funkci již obdrželi a váhají, zda funkci opět obsadit. Sociální demokraté však jejich právo na tuto pozici zpochybňují. Podle nich nemají podle poměrného zastoupení se svým jedenáctičlenným klubem na toto místo nárok.

Kdo si o místu může nechat leda zdát, je uskupení LIDEM. A to i v případě, že by se vicepremiérce Karolíně Peake podařilo navýšit počet poslanců ze současných osmi na potřebných deset, aby mohl vzniknout poslanecký klub.

Peake: Cítím se uražena

„Musím říci, že se cítím lehce uražena, že byly osloveny VV a ne politická strana LIDEM s nabídkou na obsazení této pozice. Nevidím nejmenší důvod, proč jsme nebyli osloveni my. Považuji za minimálně fér a za minimálně slušné od koaličních partnerů, aby takovou pozici nabídli nám,“ prohlásila rozhořčeně Peake v úterý na obrazovce ČT.

„Co se týče počtů, síla klubu VV se zmenšila. U LIDEM je zase handicap, že nemá vlastní klub. O situaci budeme muset jednat, nepředpokládám, že se to vyřeší na nadcházející schůzi Sněmovny. Všechny strany musejí zasednout a vytvořit novou dohodu,“ uvedl šéf klubu TOP 09 Petr Gazdík

V současnosti plní funkci místopředsedy Sněmovny jen Lubomír Zaorálek z ČSSD, předsedkyní je Miroslava Němcová z ODS. Na tom, že komora po očekávaném zvolení Olivy se dvěma místopředsedy fungovat nemůže, se shodují všichni poslanci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…