Poslanec Pavera: Babiš netouží po tom, aby zlepšil ekonomickou situaci země, ale…

03.05.2015 10:22

Na střet zájmů v případě vstupu Andreje Babiše do politiky upozorňuje TOP 09 již od počátku. Jak tomu ale zamezit a proč dosud nikdo z opozice nepředložil zákon, který by takovému jednání zabránil? Nejen o tom jsme si povídali s Herbertem Paverou (TOP 09). Ukázal ale také na viníky v případě stále častějších případů brutálního zacházení se zvířaty v Česku a vyjádřil se i k problémům v přerozdělování dotací pro zemědělce. A nejen k tomu…

Poslanec Pavera: Babiš netouží po tom, aby zlepšil ekonomickou situaci země, ale…
Foto: archiv starosty
Popisek: Mgr. Herbert Pavera (TOP 09) poslanec a starosta obce Bolatice

Jak jste se vyjádřil na svém profilu na stránkách ParlamentníListy.cz, jste proti úplnému zákazu chovu kožešinových zvířat. Obáváte se, že úplný zákaz chovu zvířat by vedl ještě k horším podmínkám chovu zvířat, než mají nyní. Navíc jste přesvědčen, že i dnes se dají chovatelé zvířat, kteří chovají zvířata ve špatných podmínkách, trestat. Ať už ze strany Policie ČR, tak i ze strany veterinární správy. Na druhou stranu již nyní je z řady videí, které pořizují většinou aktivisté za práva zvířat, zřejmé, že kontroly neumějí týrání zjistit. Kde je podle vás problém? A nemyslíte si, že tím, že by se chov zakázal úplně, by bylo postižení chovatele snadnější než nyní, kdy často chybějí důkazy, které mohou před nahlášenou kontrolou chovatelé zahladit?

Úplný zákaz logicky vyvolává nekontrolovanou poptávku po zvířatech (podobně jako kdysi zákaz alkoholu v USA, v Rusku, ve Švédsku atd). Zákazem bychom podle mého mínění poškodili i poctivé chovatele, kteří svým chovaným zvířatům vytvářejí podmínky mnohdy i lepší, než vyžaduje zákon. Jsem přesvědčen, že pokud by se již nyní zástupci veterinární správy a policie více věnovali problematice, nemuseli jsme se možná s tak velkým problémem s chovem zvířat zabývat.

O České republice se říká, že jsme národ pejskařů. Bohužel už několik let drží Česká republika smutný primát a spolu se Slovenskem, Polskem, Maďarskem a Bulharskem platí za hlavní množírnu psů a koček pro celou Evropu. Kdo nebo co zde podle vás selhává? A budete vy sám iniciovat nějakou změnu, která by pomohla problém vyřešit? 

Myslím, že selhávají kontrolní instituce. Nedávno jsem se stal členem komise pro řešení této problematiky a budu požadovat, aby státem placení kontroloři, kteří mají na starosti chovy zvířat, dělali kontroly častěji a důsledněji. Požádám i odpovědné ministry Jurečku a Chovance, aby se věnovali vyřešení problému.

A proč je v ČR a v jiných výše uvedených zemích mj. problém s chovem zvířat? Souvisí to s morálními hodnotami lidí, s vnímáním demokracie jako takové a samozřejmě i s úctou k zákonům. To bohužel u nás ještě není na takové úrovni, jako ve vyspělých zemích. 

Mgr. Herbert Pavera

  • TOP 09
  • Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • senátor

TOP 09 a Starostové jsou jednoznačně proti novele zákona o spotřební dani, kterou by se prodloužila doba na daňové úlevy pro bionaftu vyráběnou z řepky, tzv. bionaftu první generace. To, že vláda a především ministr Babiš tvrdě prosazují biopaliva z řepky, podle vás jen dokazuje, proč vstoupil pan Babiš do vysoké politiky. ,,Z důvodu ochrany a posílení svého byznysu.“  Vzhledem k preferencím ANO, které se nikterak zásadně nemění a pohybují se stále vysoko, čím si vysvětlujete, že občané vámi zmiňovaný střet zájmů nevidí? Anebo jej vidí, ale nevadí jim to?

TOP 09 a Starostové jsou proti novele zákona o spotřební dani v té podobě, v jaké ji předkládá ministr zemědělství Jurečka. Zákon ale sepsal vlastně ministr financí Babiš, který si díky svým kontaktům v minulosti prosadil přes politiky řadu zákonů. Když pak ztratil vliv na politiky, založil si politické hnutí, které mu pomáhá prosadit jeho vlastní zájmy. Netouží po tom, aby zlepšil ekonomickou situaci země (možná by to i z prestižních důvodů chtěl, ale neumí to), ale přes různé „milodary“, které pouští z rozpočtu státu veřejnosti, zavírá pusu většině národa. Odvádí tím pozornost a lidé pak nesledují, jak likviduje konkurenci, jak se snaží získat některé firmy díky znalostem prostředí a jejich ekonomiky a jak prostřednictvím změn různých zákonů posiluje svou ekonomickou, a tudíž i politickou moc. Já věřím, že lidé už brzy pochopí z naprosto konkrétních příkladů jeho motivaci pro vstup do politiky a nebudou do nekonečna věřit člověku, který stát připravuje o miliardy korun. 

Ministr a největší pěstitel řepky v zemi Babiš také dobře ví, že nelze okamžitě zastavit pěstování řepky a výrobu bionafty. Postihlo by to zemědělce i zpracovatele a výrobce a také jeho byznys.  Stát by měl ale biopaliva z řepky přestat dotovat a nahradit biopalivy druhé generace.

Opozice kritizuje Andreje Babiše v souvislosti se střetem zájmů poměrně často. Proč ale dosud nikdo nepředložil novelu zákona, která by takovému jednání zabraňovala?

Zákon slíbila připravit vláda, která tvrdila, že nebude problém se střetem zájmů vicepremiéra. Zatím se k tomu nemá. TOP 09 si myslí, že by ministr Babiš neměl být v této funkci.

S příchodem jarních dnů znovu začaly farmářské trhy. Obliba nákupů na farmářských trzích se v posledních letech šíří Českem jako lavina. Kritici ale trhům vyčítají, že ne vše, co se na nich prodává, odpovídá jejich filozofii. Tedy tomu, že prodávají výpěstky místních zemědělců. Jaký je váš názor na význam trhů a jak vidíte jejich budoucnost?

Farmářské trhy přinášejí lidem čerstvé, kvalitní a místní potraviny. Ještě větší smysl by však mělo, kdyby zemědělci mohli bez velké byrokracie prodávat své výpěstky i výrobky přímo z farmy.

Zemědělci si podle ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) vyjednali pro nové období do roku 2020 spravedlivější podmínky, problém se ale stále ukrývá v míře, v jaké některé národní státy dotační programy spolufinancují. Česko zvýšilo spolufinancování v Programu rozvoje venkova z 15 na 25 procent, ale stále je to méně než jinde. Proč se k podobnému kroku neuchýlila již vaše vláda? Přece jen problém s čerpáním dotací v zemědělství a nerovné podmínky pro zemědělce jsou v Česku dlouhodobé.

Čeští zemědělci potřebují pomocnou ruku státu stejně jako zemědělci v jiných zemích. Proto jsou dotace pro zemědělce správné, i když jejich rozdělování není úplně spravedlivé. Namísto podpory malých zemědělců, mladých zemědělců a těch, kteří hospodaří ve složitějších podmínkách (např. v horách), jde nejvíce podpory těm největším zemědělcům. Někteří z nich ani nehospodaří na půdě.

Také za vlády TOP 09 docházelo k navyšování dotací do zemědělství (rok 2013), v předešlých letech však díky ekonomické krizi byla omezena větší podpora zemědělců stejně jako další výdaje v zemi.

Někteří kritici dokonce tvrdí, že se vstupem do EU začala destrukce našeho zemědělství. Například podle politoložky Anny Heaneyové zemědělské dotace a ochrana vnitřního trhu výrazně poškozuje rozvojové země. Některé rozvojové země totiž mají podstatně lepší podmínky k pěstování zemědělských plodin. Pracovní síla je zde také levnější. Příkladem je cukr, například ten z Kuby je až trojnásobně levnější než cukr pěstující se v zemích EU. Levné potraviny ale nedovážíme, místo toho uměle dotujeme produkci v EU a stlačujeme cenu exportních potravin dolů. Ty se poté vyvážejí do rozvojových zemí, místo aby rozvojové země potraviny dovážely k nám. Výsledkem je tak devastace zemědělského sektoru v rozvojových zemích, které se snaží bránit zaváděním cel a dalšími obchodními restrikcemi vůči EU, říká politoložka. Co vy na to?

Paní politoložka má v některých věcech pravdu. Ale systém v Evropě je nastavený tak, že podporujeme alespoň částečnou soběstačnost na kontinentu. Jsem přesvědčený o tom, že skvělí čeští zemědělci umějí na svých polích zamakat a měli by zisk i bez dotace. Problém je však mnohem složitější a celá Evropa by musela změnit zemědělskou koncepci.

Jestliže se v závěru zaměříme na Bolatice, kde působíte jako starosta, co vám aktuálně dělá největší vrásky?

Největší vrásky mi v současné době dělají nižší výnosy z daní. Za první čtyři měsíce roku máme o 1,7 milionu korun, tedy o 13 procent méně peněz než za stejné období loňského roku. Vůbec nevíme, zda budeme moci v obci investovat, jak jsme plánovali. Myslím, že pokud se státu nepodaří vybrat daně v takové výši jako loni, měl by ministr Babiš rezignovat. Sliboval lepší výběr daní a zatím se nezdá, že by tento zásadní slib měl splnit. Další vrásky mi přidělává i ministryně Šlechtová a jí spravované dotace EU. Kvůli nesprávně nastaveným podmínkám a rozdělení financí do jednotlivých programů pravděpodobně nezískají obce potřebné evropské peníze na svůj další rozvoj v oblastech, které nejvíce potřebují (dokončení občanské vybavenosti, místní komunikace, chodníky atd.).

Starostou jste již páté volební období. Jak se za více než 15 let pod vaším vedením proměnilo město? Co nejpodstatnějšího byste vyzdvihl?

Bolatice jsou vesnicí již 765 let. Přes složitý historický vývoj, kdy byla ves často na okraji zájmů vlastníků obce i zemí, jsou dnes Bolatice moderní vesnicí s bohatým kulturně-společenským životem, s vysokou úrovní služeb, s vysokou bezpečností, s bohatou zelení a hlavně s aktivními a pracovitými občany. Jsem jako starosta pyšný na to, že se občané zapojují do rozvoje obce, pracují ve spolcích a organizacích a mají otevřená srdce pro pomoc těm, kteří pomoc potřebují. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…