Poslanec Škárka také nechce bezdomovce v tramvaji: Zanedbávají hygienu

30.07.2013 14:21

Bezpartijní poslanec Jaroslav Škárka, jeden z hlavních účastníků nedávné soudní kauzy ve věci údajného uplácení véčkařem Vítem Bártou, má dlouhodobě spadeno na bezdomovce. Před dvěma lety byl za své výroky skoro nařčen z xenofobie. Dnes, kdy vedení města zřizuje zvláštní tým pro vyhazov bezdomovců z MHD, není jeho štítivý pohled na nemyté osoby příliš rozdílný. Ve všem ale Hudečkově Praze za pravdu nedává.

Poslanec Škárka také nechce bezdomovce v tramvaji: Zanedbávají hygienu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Škárka

Na rozdíl například od jasného distance ČSSD k tomu, že se primátor Prahy Tomáš Hudeček rozhodl řešit problémy osob bez přístřeší jejich vyhazováním z MHD, nezařazený poslanec Parlamentu a bývalý véčkař Jaroslav Škárka s touto represí souhlasí. „Často hygienu dosti zanedbávají. Není to ve prospěch cestujících v MHD. A pak další důvod je také bezpečnost,“ zdůvodňuje svůj nelibý vztah k lidem bez přístřeší.

Život na ulici je styl

Škárka si nemyslí, že by nebyl problém bezdomovectví v metropoli řešit komplexně. „Ubytovací kapacity jsou. Existují centra Armády spásy a podobně. Problém je, že většina bezdomovců si život na ulici vybrala jako svůj životní styl,“ míní politik, který si před několika lety sám na Praze 1 zjišťoval životní okolnosti těchto lidí. Vysoké procento z nich tvrdilo, že bez domova žije dobrovolně. „Ne, že by neměli kam jít,“ zdůvodňuje svůj postoj s tím, že za takových okolností nemohou zapáchající osoby bez přístřeší počítat s nějakou shovívavostí.

Dopravní seznamka je populistická hloupost

Nevylučuje přitom, že ruku v ruce s represí musí jít i pomoc. S aktuálním nápadem hlavního města zřídit protibezdomovecké komando ze zástupců Centra sociálních služeb, městské policie a dopravního podniku však veskrze souhlasí. O to méně chápe nedávný nápad vagónů pro nezadané. „To je naprostý nesmyl. Je to hloupost. Populistické gesto, které nemá smysl,“ má v tom jasno.

Spíš by se dopravní podnik ve spolupráci s městem měl mnohem více zasadit o další aspekty zvýšení bezpečnosti. „Souhlasím s tím, ať se upravuje situace v MHD, ať jsou tu hlídky, možná i instalace kamer by mohla prospět bezpečnosti a zkulturnění cestování,“ radí Hudečkovi, na co by se měl vedle represe zaměřit. Proti kamerám se ale například letos vymezil bývalý Škárkův politický kolega Vít Bárta. „Je třeba si uvědomit, jaké jsou náklady na jejich pořízení, údržbu a fyzické sledování a kde je nakonec výsledek. Cítí se občané nakonec bezpečni, přispěje to skutečně ke snížení kriminality?“ citovaly jej nedávno ParlamentníListy.cz.

Nejde o převratné zjištění

Jaroslav Škárka lobboval za vytěsnění bezdomovců z metra a MHD už mimo jiné v květnu 2010. Tehdy se ještě jako místopředseda Věcí veřejných na svém blogu například vyjádřil, že do tramvaje nastoupí opravdu jen tehdy, když není zbytí, protože mu vadí "špinavé sedačky, upatlaná madla, ukrajinští dělníci ve špinavých montérkách".

V Praze jsou dle odhadů sčítání z roku 2010 asi 4 tisíce bezdomovců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…