Poslanec Tejc chystá velké stop exekutorům

20.05.2014 11:02

Poslanec Jeroným Tejc ze sociální demokracie se rozhodl zastavit praktiky některých zaměstnanců exekutorských úřadů, kteří zabavují majetky přímo v bydlištích dlužníků. „Přehmatů je příliš, nelze je odstranit jinak než změnou zákona,“ hlásá poslanec Tejc. Spolu se stranickým kolegou Jaroslavem Foldynou připravil novelu exekučního řádu, kde chce podstatně umravnit takzvané mobiliární exekuce.

Poslanec Tejc chystá velké stop exekutorům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc

„Každý, kdo sleduje fungování exekucí, tak naprosto přesně ví, že dramaticky nejvíce konfliktních situací se děje při zabavování movitého majetku,“ řekl poslanec Tejc, právník a předseda ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny pro ParlamentníListy.cz. Výkon exekuce v terénu je podle něj za prvé nejobtížnější, za druhé ale také nezřídka zatížen množstvím chyb.

„Podle mého názoru v podstatě vždy platí, že čím jsou situace vypjatější a emočně náročnější, tím jasnějšími a jednoduššími pravidly by měly být upraveny. Proto navrhujeme v otázce mobiliárních exekucí zcela jasně definovat, co není možné v žádném případě zabavit. Je to něco jako definice sociálního minima. Jde o to, aby exekuce sice postihla dlužníkův majetek, aby byla efektivní a vedla k uspokojení nároku věřitele, ale aby dlužníkovi ponechala jeho důstojnost. A pokud nějaký zaměstnanec exekutorského úřadu lepí štítky na věci zcela nutné k dennímu životu, je to ponižování dlužníka a hraničí s vydíráním,“ dodává Jeroným Tejc.

Mezi exekutory nachází jeho návrh překvapivou podporu. „Mohu říci za řadu kolegů z různě velkých exekutorských úřadů, že tento návrh jednoznačně podporujeme, protože jasně stanoví, co lze zabavit a co ne a tím ochrání jednak dlužníky, tak i samotné vykonavatele před domněnkami dlužníků o nepřípustnosti zabavení movité věci,“ uvedl exekutor ze Šumperka Marcel Kubis. Ten také stojí za iniciativou, aby vznikl institut exekučního ombudsmana.

„Naše představa je, že by komora z rozpočtu hradila povinně náklady ombudsmana, ale ten by byl na ní nezávislý, jeho status by se odvíjel přímo od exekučního řádu a měl by značné pravomoci při zkoumání jednotlivých případů,“ dodal Marcel Kubis pro ParlamentníListy.cz

Zároveň se hojně diskutuje o zavedení takzvané teritoriality, tedy systému, kde by exekutor působil pouze v okrese nebo v kraji. Za těmito návrhy stojí především Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury. Podle poslance za Úsvit Marka Černocha je cílem strany úplné zrušení exekutorů.

„Bohužel návrh novely, který Úsvit poslal do sněmovny, nebyl připraven tak, aby pomohl dlužníkům nebo zlepšil fungování systému, ale přinesl by pouze přerozdělení exekutorského koláče mezi exekutory. Jsem však rád, že návrh nespadl pod stůl úplně a i se souhlasem předkladatelů jej sněmovna vrátila k přepracování pracovní skupině, kterou jsme při ústavně právním výboru ustavili,“ říká Tejc.

Zrušení soukromých exekutorů a ani zavedení teritoriality se nelíbí velkým věřitelům, například bankám, mobilním operátorům, dodavatelům elektřiny nebo plynu a podobně. Nechtějí o tom příliš mluvit, ale jejich reakcí v případě nevymahatelnosti pohledávek bude zdražení služeb a jejich menší dostupnost.

Statistiky mu dávají za pravdu, před zavedením soukromých exekutorů byla vymožena pouhá tři procenta z exekučních pohledávek, v současnosti je to asi 40 procent. 

reklama

autor: jm

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…