Poslanec Toufar: Produktivita ve sněmovně je tristní

13.02.2014 15:56

Poté, co Lubomír Toufar (ČSSD) na podzim úspěšně kandidoval do sněmovny, rezignoval na mandát starosty. „Vykonávat souběžně dvě jakékoliv uvolněné funkce placené z veřejných prostředků není normální.“ Jak ale hodnotí zpětně své působení v čele Blanska a především své nynější působení ve sněmovně? Jakými tématy by se chtěl zabývat? I na to odpovídal naší redakci.

Poslanec Toufar: Produktivita ve sněmovně je tristní
Foto: Redakce
Popisek: Ing.Lubomír Toufar (ČSSD)

Byl jste si téměř jistý, že ČSSD ve volbách uspěje a získá více než 30 % hlasů. Čím si vysvětlujete, že nakonec skončila s nejhorším výsledkem ve své historii? Pokud by také byly nyní volby, podle většiny průzkumů by je vyhrálo hnutí ANO. Co by podle Vás tedy měla dělat ČSSD, aby si zvedla renomé?

Špatný výsledek voleb přičítám především tomu, že strana nepůsobila jednotně. A neuměla oslovit voliče tak jako hnutí ANO. Řada voličů je po dvaceti letech slibů unavena a myslí si, že nové subjekty dají věci rychle do pořádku. V posledních volbách takto naletěli „véčkařům“  a jsem zvědavý, jaké preference bude mít hnutí ANO po nějakém čase vládnutí. Snaha nových poslanců si myslím, že je, ale déle sloužící nás ujišťují, že se dá čas promarnit. Produktivita ve sněmovně je tristní, většina času je věnována na stále dokola se opakující řeči anebo na vyhlášení přestávek.

ČSSD by se měla dát dohromady, sjednotit a táhnout za jeden provaz. Pak má šanci na zvednutí renomé. Zda se to podaří, je ale otázka.

Hnutí Úsvit představilo finální verzi svého návrhu o referendu. Jak se vy osobně k návrhu stavíte?

Návrh hnutí Úsvit na referendum jsem nepodpořil, protože to byl velice nekvalitně zpracovaný návrh. Podpořím vládní návrh, a budu se snažit podporovat vládní návrhy oproti tvořivosti poslanců, která většinou mnoho dobrého nepřináší.

Ve sněmovně jste nováčkem. Proč jste se vlastně rozhodl kandidovat? Funkce poslance má dnes spíše negativní nádech. Je podle Vás možné toto renomé dolní komory vylepšit? Jak?

Rozhodl jsem kandidovat z důvodu toho, že jsem na radnici v Blansku pracoval celkem 5 let a bral jsem to jako výzvu s tím, že to je vrchol mé politické a pracovní kariéry a že při dobré vůli a poctivé a smysluplné práci většiny poslanců je možné toto renomé zásadně vylepšit.

Nyní již skončila také tzv. doba hájení pro poslance. Jak byste shrnul vašich prvních 100 dní ve funkci?

Musím přiznat, že zatím pozorně poslouchám a pozoruji dění ve sněmovně a jak jsem napsal výše, je mně dost smutno, jak se dá spousta času neproduktivně promarnit. Nemám ambice psát návrhy zákonů, od toho je zde vláda a týmy odborníků, kteří to ovládají. Jsem členem kontrolního výboru, kde se budu snažit prosadit to, aby zjištěné nedostatky z kontrol byly napraveny a řešeny. Ve výboru pro evropské záležitosti budu bojovat proti nesmyslným doplňkům ke směrnicím, které vytvoří lidová tvořivost iniciativních poslanců.

Co je pro vás nyní prioritou? Jaký zákon či jeho změnu budete chtít iniciovat?

Nemám žádný prioritní zákon, podpořím každý potřebný zákon, který připraví vláda v souladu s plánem své legislativní činnosti. Doposud jsem podpořil zákonná opatření Senátu, protože ani jiné řešení nebylo možné, i další zákony, které předkládá vláda.

Poté, co jste se stal poslancem, jste se rozhodl rezignovat na funkci starosty Blanska. Na druhou stranu například hejtman Běhounek či Novotný i přes doporučení předsedy a strany zvažují, zda si neponechají oba mandáty a požadavek požadují za diskriminační. Čím byste tak jejich kritiku vyvrátil? Je podle vás možné vykonávat mandáty současně?

Nehodlám jejich kritiku vyvracet, jsem toho názoru, že vykonávat souběžně dvě jakékoliv uvolněné funkce placené z veřejných prostředků není normální. 

V čele města jste stál více než 3 roky. Co se u vás v obci událo či neudálo za poslední tři roky?

Myslím, že se podařila řada věcí, především mě potěšilo, že se zásadním způsobem opravil bytový fond ve městě, realizovaly se investiční akce v blanenské nemocnici zřizované městem, dokončila se oprava zámku, revitalizovaly se parky ve městě, uskutečnila se přístavba klubu důchodců, zvýšila se kapacita MŠ o 75 míst a samozřejmě se připravovaly akce, které jsou potřebné a budou realizovány v letošním roce, jako je průtah Lažánky, průtah městem Blansko, parkoviště u nádraží, opravy komunikací, kina a další.

Co považujete za svůj největší úspěch? Podařilo se vám prosadit vaše plány?

Největší úspěchy? Zrušení hazardu na celém území města a v městských částech od 1. 10. 2013, částečná privatizace a následná revitalizace městského bytového fondu. Také se moc pěkně opravila obřadní síň a vestibul na radnici v Blansku.

Budete chtít také mandát poslance využít pro region? Případně, co vás jako starostu nejvíce trápilo, ale neměl jste z pozice starosty možnost to ovlivnit a nyní byste tak chtěl? 

Po prvních týdnech strávených ve sněmovní lavici musím konstatovat, že tak neproduktivně pracovat jako poslanci starostové nemohou, protože by se daleko nepohnuli. Samozřejmě, že na svůj region myslím a určitě budu využívat svých znalostí a zkušeností z práce starosty, ale také z práce úředníka nesmyslně zrušených okresních úřadů. Budu usilovat také o to, aby se konečně posunuly práce s přípravou rychlostní komunikace R43, která se začala stavět již ve čtyřicátých letech minulého století  a brzdí další rozvoj především na severu okresu Blansko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…