Poslanec Úlehla varuje: Hrozí další tunel. Proto odmítá zákon o likvidaci solárních elektráren

27.03.2013 17:21

Poslanec za ODS Tomáš Úlehla varuje, že hrozí další tunel. Jde o likvidaci solárních elektráren. Na té prý vydělají soukromé firmy, které získají licenci. V kuloárech se hovoří o firmě Asekol. V rozhovoru pro Týden.cz proto navrhuje, aby peníze za likvidaci šly z kapes provozovatelů do státního fondu.

Poslanec Úlehla varuje: Hrozí další tunel. Proto odmítá zákon o likvidaci solárních elektráren
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec za ODS Tomáš Úlehla

Podle Úlehly by náklady za likvidaci měli nést výrobci, nikoli provozovatelé. Už teď tu fungují firmy, které poškozené solární panely likvidují zdarma. Navíc je uzákoněn i zpětný odběr elektrovýrobků. „Zpětný odběr elektrovýrobků v naší zemi je uzákoněn a funguje, tak nevím, proč máme se solárními panely vymýšlet nějaké nové varianty.“

Existují dvě podoby téhož zákona

Problém je i v tom, že Senát schválil jiný návrh zákona než sněmovna. Zákon totiž schválil i s pozměňovacím návrhem, který byl zaslán omylem. Není tedy jasné, zda mají provozovatelé elektráren uzavřít smlouvu na likvidaci do konce června, jak to schválila sněmovna, nebo až do konce roku. „Je to teď na předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové a na vedení Senátu, jakým způsobem se určí směr. Ministr financí Miroslav Kalousek správně upozornil, že Senát schválil zákon ve znění, které mu sněmovna nepředložila, a přímo to posílá prezidentovi k podpisu. Mohlo by dojít k okamžitému napadení u Ústavního soudu,“ dodává Úlehla.

Nesouhlasí sice s tím, aby náklady nesli provozovatelé, ale vzhledem k tomu, že zákon již byl schválen, navrhuje, aby náklady provozovatelů na likvidaci šly do státního fondu. „Když už mají likvidaci platit provozovatelé, ať tedy peníze, které budou průběžně na likvidaci odvádět, tečou do státního fondu. Ať se ty peníze uvolňují až na základě projektu likvidace, který kompetentní orgán odsouhlasí i ve finančním objemu - aby někdo nechtěl likvidovat za miliony, když na to budou stačit statisíce,“ řekl Týdnu.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…