Poslanec VV šokuje: Konec Lessyho je akce Ivana Langera

29.08.2012 12:41

Reakce opozice na konec policejního prezidenta Petra Lessyho jsou velmi ostré. Někteří vyjadřují obavy o další vyšetřování politických kauz, jiní celou věc rovnou označují za puč. A poslanec Věcí veřejných dokonce vysvětlil, komu vše má sloužit a kdo už je na Lessyho místo připraven.

Poslanec VV šokuje: Konec Lessyho je akce Ivana Langera
Foto: Věci veřejné
Popisek: Poslanec Věcí veřejných Michal Babák

„Myslím si, že ty důvody tu reálně nebyly, byla to pouze jediná možnost, jak se zbavit nepohodlného policejního prezidenta,“ uvedl pro Českou televizi sám odvolaný policejní prezident. „Cítím vysoké šance, že budu osvobozen a do čela policie se vrátím,“ dodal.

Opoziční Věci veřejné policejního prezidenta Petra Lessyho prosadily do jeho funkce a vždy jej hájily. Proto i jejich názor na Lessyho odvolání vyjadřoval znechucení a rovněž obavy z dalšího vývoje v policii. 

Místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová pro ParlamentníListy.cz vyjádřila obavu, že se jedná o zásah politiků do nezávislosti policie. „Je známo, že ministr vnitra Jan Kubice dlouhodobě usiloval o odvolání pana Lessyho a hledal pro to jakékoliv důvody,“ řekla Klasnová. Zvláště nešťastné je to prý v současné situaci, kdy policie konečně začala nezávisle řešit politicky citlivé kauzy. „Jsem z toho v šoku,“ uzavřela místopředsedkyně Věcí veřejných.

Někteří poslanci Věcí veřejných pro ParlamentníListy.cz uvedli i konkrétní jména, která měla na odvolání policejního prezidenta zájem.„Je to plánovaná akce pana Langera a paní Černochové, protože v okamžiku, kdy příští týden padne kvůli neschválení zvýšení DPH vláda, je potřeba, aby tam byl dosazen Martin Červíček,“ myslí si poslanec Michal Babák.

Ani zbytek opozice nenechal na vládě nit suchou. „Považuji tento postup za ohrožení demokracie v České republice. A možný pokus o mocenský puč vlády, která ztratila podporu občanů,“ pustil se do vlády zostra místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach v exluzivním vyjádření pro ParlamentníListy.cz.

„Fascinuje mě účelový výklad, jakým pojímá zákon ministr vnitra. Pokud on to interpretuje takto účelově, tak to podle mě ohrožuje celý ústavní systém,“ řekl k procesu sesazení policejního prezidenta poslanec  ČSSD Stanislav Křeček.  „On je stíhán za něco, u čehož už jednou na Generální inspekci bezpečnostních sborů zjistili, že se trestný čin nestal. Je to účelové, lidé si o tom budou myslet své a poškodí to ústavní systém,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp, jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…