Poslanec za KSČM: Vyjadřování Nečase nelze brát až tak vážně

24.07.2013 7:35

Podle Vojtěcha Adama (KSČM) je rozdávání trafik v politice korupčním jednáním a všechna řešení považuje za lepší než eventuální návrat pravicové vlády. Jaký vliv ale bude mít pro něj při hlasování o důvěře vládě jmenování Jana Fischera ministrem financí? A proč v souvislosti s procesem pochybuje o spravedlnosti? Již více jak 10 let působí také jako starosta Ivančic. Co považuje za své největší úspěchy a co aktuálně nejvíce trápí zdejší obyvatele?

Poslanec za KSČM: Vyjadřování Nečase nelze brát až tak vážně
Foto: archiv VA
Popisek: Poslanec a starosta Ivančic MUDr. Vojtěch Adam (KSČM)

Opozice nezískala potřebný počet hlasů pro rozpuštění sněmovny. Jaký vývoj vládní krize tak nyní očekáváte a především, jaké řešení byste preferoval?

Podle mého názoru bude rozhodující, zda vláda premiéra Rusnoka získá v srpnu důvěru Poslanecké sněmovny. Všechna řešení jsou lepší než eventuální návrat pravicové vlády pod vedením Miroslavy Němcové. Nejlepším řešením pro Českou republiku jsou předčasné volby a to jsem vyjádřil hlasováním o rozpuštění sněmovny.

Podle bývalého premiéra jde však celou dobu o vykonstruovaný proces a domnívá se, že Vrchní státní zastupitelství v Olomouci není schopné vnímat situaci objektivně. Jak se k jeho vyjádření stavíte vy osobně? Bývalí poslanci za ODS byli také již propuštěni z vazby, na druhou stranu David Rath tam sedí již více než rok. Na tento nesoulad upozorňují někteří vaši straničtí kolegové. Souhlasíte?

Co se týká Davida Ratha, tak považuji jeho držení ve vazbě po 14 měsících od zatčení za skandální. To si myslím, že se spravedlností nemá nic společného. Zvláště v souvislosti s propuštěním bývalých poslanců ODS a dalších. To, jak se vyjadřuje Petr Nečas, nelze brát až tak vážně, protože je do celé záležitosti namočen až po uši a proto ani nemůže být objektivní. Vůbec se nedomnívám, že jde o vykonstruované obvinění. V tomto smyslu bych se vůbec netroufl vyjadřovat.

Je z vašeho pohledu rozdávání trafik korupční jednání. Proč?

Vzhledem k tomu, že se k tomuto problému vyjadřuje, a to velmi rozporuplně, celá řada právníků a politologů, jde o vážný problém. Osobně si myslím, že v tomto konkrétním případě bývalých poslanců ODS by se to takto dalo posuzovat, zvláště pokud je známo, proč a za jakých okolností se to stalo.

Nejvíce kontroverzní osobou Rusnokovy vlády je ministr financí. Bude i pro vás směrodatné při hlasování o důvěře vládě vysvětlení splacení jeho dluhů? A jak by podle vás měl prokázat, že nešlo o korupci?

Domnívám se, že z velké části jde o mediálně vykonstruovaný problém. Jak sleduji dostupné informace, tak to vysvětleno bylo a na hlasování o důvěře či nedůvěře Rusnokově vládě to na mé rozhodnutí nebude mít žádný vliv.

Původním povoláním jste lékař. Ústavní soud nedávno zrušil nadstandardy i další části reformy zdravotnictví. Leoš Heger se ale již nechal slyšet, že plánuje legislativní změny, které by námitkám soudců vyhověly, a reformu chce opět vrátit do hry. Jak se k nadstandardům stavíte vy osobně? A co konkrétně vám na možnosti připlatit si nadstandard vadí?

Dostupná, kvalitní a bezpečná zdravotnická péče musí být zajištěna pro všechny občany bez ohledu na obsah jejich peněženky. A měla by být poskytována lege artis podle moderních poznatků lékařské vědy. Takzvané nadstandardy by se měly týkat jen komfortu, v jehož rámci je konkrétní zdravotnický výkon realizován. Souhlasil bych i v případě některých použitých materiálů, ale jinak nikoli. Typickým příkladem je kvalita a vybavení pokoje v nemocnici nebo použití moderních materiálů například při fixaci končetin. Uvidíme, s jakým návrhem pan poslanec Heger konkrétně přijde, aby se o něm dalo diskutovat.

Působíte ale také jako starosta Ivančic, a to již více než deset let. Co považujete za své největší úspěchy?  A je naopak něco, co se vám zatím nepodařilo prosadit? Proč?

Za svůj největší úspěch i ve třetím volebním období považuji ekonomickou stabilizaci města po dobrodružstvích v devadesátých letech, kterými si město prošlo. To je základ všeho. Postupně celé město rekonstruujeme a snažíme se o to, aby dostalo moderní tvář a dobře se nám tady žilo. V letošním roce dokončujeme více jak miliardovou investici do vodohospodářské a dopravní infrastruktury. Připravujeme rekonstrukci hlavního náměstí a celou řadu dalších menších akcí. Velikou pozornost věnujeme sportu a činnosti občanských sdružení a neziskových organizací.

Myslím, že úspěchem je i to, že si lidi uvědomují, že komunál není o politice, ale jen a jen o práci. A že je důležité vědět, že chodník není ani rudý, modrý nebo oranžový, ale že slouží všem.

Co se neprosadilo prosadit? Uvedl bych dvě věci. Ta první však není investiční záležitostí města, ale kraje. Je to dopravní napojení Ivančic na D1, které v současné době naprosto kvalitativně i kapacitně nevyhovuje. Tou druhou je to, že dříve skoro každé dítě v Ivančicích umělo plavat, protože jsme na soutoku tří řek. Dnes už to z různých důvodů nejde a koupaliště ve městě zatím nemáme. Pozemky pro tento areál máme, ale jeho vybudování a provoz je tak náročný, že si to město prostě nemohlo zatím dovolit. Věřím, že řešení se najde.

Co je aktuálně největším problémem Ivančic a jaká se nabízí řešení?

Nevím, jestli problémem, ale je to absence platného územního plánu. V podstatě se na něm pracuje skoro 10 let. Před několika lety jsme ho už měli, ale byl z nikoli věcného, ale čistě procedurálního důvodu zrušen NSS a tak se na něm pracuje znovu a jsme v podstatě před závěrečnou fází jeho projednávání.

Kolik město letos investuje do sociálních služeb a domníváte se, že jsou v Ivančicích dostatečně zajištěny? Změní se případně něco v nejbližší době?

Ve městě máme dobře fungující sociální služby. Máme kvalitní pečovatelskou službu, která poskytuje péči i potřebným lidem z naší oblasti, Máme moderní dům s pečovatelskou službou, který funguje jako příspěvková organizace města. V nejbližší době bude realizována výstavba další DPS, tentokráte ve zcela soukromém režimu a Jihomoravský kraj plánuje v Ivančicích výstavbu nového domova pro seniory. Příspěvek města do této oblasti se pohybuje kolem dvou milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…