Poslanecká komise k policii začala vyslýchat exministra Pecinu

31.10.2016 11:21

Sněmovní komise ke sporné reorganizaci policie dnes začala s dalšími výslechy, sešla se podeváté. Jako první před poslance předstoupil bývalý ministr vnitra Martin Pecina, za jehož vedení se o policejní reformě debatovalo. Změny se podle dřívějších informací také připravovaly. Po Pecinovi k výslechu přijdou ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který patřil mezi největší kritiky změn, a bývalý ředitel olomoucké pobočky Generální inspekce bezpečnostních sborů Petr Uličný.

Poslanecká komise k policii začala vyslýchat exministra Pecinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr vnitra Martin Pecina

„Pan Pecina je tady proto, že jako bývalý ministr vnitra v některých sdělovacích prostředcích uvedl, že to, čemu se říká reorganizace policie, se připravovalo už dávno. To znamená, že to není věc, která najednou spadla z nebe, jak občas čteme,“ řekl novinářům předseda poslanecké komise Pavel Blažek (ODS). Pecina byl ministrem vnitra v úřednických vládách Jana Fischera a Jiřího Rusnoka.

Pelikán před poslance přijde kvůli tomu, že podle Blažka byl jedním z těch, kdo „kvůli policii spustil hlubokou koaliční a politickou krizi“. Připomněl také, že Pelikán hrozil rezignací, ale ministerské křeslo neopustil. „Bude nám muset vysvětlit, proč reagoval tak, jak reagoval, a jaké informace měl k tomu, aby takto zásadním způsobem vystupoval,“ doplnil Blažek.

O Uličného se zajímala policie v souvislosti s kauzou Vidkun, která se týká údajné korupce v olomouckých policejních řadách. V případu figuruje končící hejtman Jiří Rozbořil, podnikatel Ivan Kyselý, náměstek ředitele olomoucké krajské policie Karel Kadlec a šéf tamní hospodářské kriminálky Radek Petrůj. Případ řeší policie místo inspekce, která se zabývá kriminalitou uvnitř policie. To by zřejmě mohl být jeden z důvodů, proč bude Uličný před poslanci mluvit.

Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji někteří žalobci. Komise se zabývá různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů z protimafiánského útvaru i státních zástupců z olomouckého vrchního státního zastupitelství.

Výsledky vyšetřování měly být známy do konce října. Komise však ještě potřebuje vyslechnout řadu lidí. Požádala proto o prodloužení lhůty, čemuž poslanci vyhověli. Na výslednou zprávu má čas do konce ledna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…