Poslankyně ANO: S těmi sirotky je to hlavně mediální humbuk. Ani nevíme, kdo to vlastně je

18.09.2018 15:33

Někdejší ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Helena Válková se znovu vyjádřila ke kauze přijetí 50 syrských uprchlíků v Česku. Vyjádřila se velmi ostře. Předseda vlády a šéf hnutí ANO se podle jejího názoru vůbec nemusí obhajovat. Leccos vysvětlovat musí podle Válkové ti, kteří se syrských válečných sirotků zastávají...

Poslankyně ANO:  S těmi sirotky je to hlavně mediální humbuk. Ani  nevíme, kdo to vlastně je
Foto: Vít Hassan
Popisek: Helena Válková na kampani ANO

V souvislosti s probíhající schůzí Poslanecké sněmovny předstoupili před novináře i zákonodárci z hnutí ANO.

Slovo dostala také bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková, která se vyjádřila k tématu přijetí 50 syrských válečných uprchlíků v Česku. „Kdo mě včera sledoval v televizi, tak víte, že už jsem to řekla na plná ústa, že to je mediální humbuk, protože když jsem se ptala na vymezení pojmu syrští sirotci, tak mi paní poslankyně nebyla schopná poskytnout nějakou relevantní odpověď a vymezit, jakou formu ochrany by si vlastně představovala,“ uvedla Válková.

Nevíme tedy, jestli by mělo jít o adopci nebo o jinou formu pomoci, a komu má být přesně určena. Kdyby šlo o skutečně válečné sirotky podle práva, Válková by prý byla první, kdo by jim pomáhal. V rámci možností, které dávají české zákony. „Syrští sirotci jsou velmi vágním pojmem... My doteď nevíme, kdo ti syrští sirotci jsou. Myslím si, že to chce debatu,“ pravila dáma.  

Válkové se zdá, že téma syrští sirotci bylo zneužito toliko k vyvolání emoční vlny. Na poslaneckém klubu hnutí ANO se proto zákonodárci shodli na to, že je třeba jasně pojmenovat některé věci. „A možná, že se budeme všichni divit, že v prvé řadě nejde o syrské sirotky,“ podotkla.

Slovo dostala také poslankyně hnutí ANO Monika Červíčková. „Já jsem tady hlavně proto, že jsem v Sýrii tři roky žila a pracovala,“ uvedla. Pro syrské děti bude podle ní velmi složité přesouvat se do střední Evropy. Prý by bylo mnohem lepší pomáhat jim na místě, protože syrské kulturní prostředí je od českého natolik odlišné, že by tito sirotci mohli projít kulturním šokem.

Pak si vzala slovo pět Válková a dodala, že by ještě měla pochopení pro to, kdybychom pomáhali skutečným sirotkům, jenže Válková je prý už potkala v Německu a jde o 15leté až 20leté občany, u nichž není moc jisté, že jsou ještě vůbec děti.

Od novináře z Hospodářských novin zazněl dotaz, zda existuje nějaká cesta, jak pomoct syrským válečným uprchlíkům přímo na území Česka. Podle Válkové není v této věci míč na straně české vlády. V prvé řadě si prý musíme definovat, kdo je to podle práva válečný sirotek. A to není jediná věc, kterou je třeba definovat. Válková přímo ve Sněmovně pokračovala, ale Česká televize dámu během projevu utnula a věnovala se jiným tématům.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…