Poslankyně ANO otevřela kancelář v centru Ostravy a promluvila o mutantech

13.01.2014 8:34

Že jsou lidé na Ostravsku vlastně „mutanti“ a jak došlo k tomu, že si zřídila poslankyně za hnutí ANO Jana Lorencová novou kancelář v centru Ostravy? I to vysvětlila ParlamentnímListům.cz.

Poslankyně ANO otevřela kancelář v centru Ostravy a promluvila o mutantech
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jana Lorencová na snímku uprostřed se svými asistenty před poslaneckou kanceláří v centru Ostravy

Anketa

Kterého ministra by Zeman určitě měl odmítnout?

4%
6%
63%
hlasovalo: 8949 lidí

Poslanecká kancelář poslankyně Jany Lorencové je v historickém domě v centru Ostravy. Na naši otázku vysvětlila, že smlouva byla uzavřena mezi Poslaneckou sněmovnou a majiteli domu v Zahradní ulici.

Kancelář v centru je v provozu

Poslanecká kancelář je otevřená v pondělí, další dny je možné dohodnout si telefonicky schůzku. Nový prostor pro přijímání občanů ale Lorencová otevřela kvůli zájmu veřejnosti neformálně už od poloviny prosince, i když místnosti ještě nebyly plně vybavené. „Bez ohledu na to, jestli jsem ve sněmovně nebo ne, se na mě celá léta lidé obracejí, a to osobně, nebo od nich dostávám dopisy. Jako by nechtěli nebo nemohli akceptovat to, že dřív, než jsem se mezi poslance dostala, byly mé pravomoci prakticky nulové, že jsem vlastně mohla jen zveřejnit, co je trápí,“ uvedla Lorencová.

„Někdy se lidé spokojili s tím, že jsem je vyslechla nebo předala případně příběh policii, nebo sama napsala stížnost. Někdy to působilo, protože mé jméno je stále známé z doby, kdy jsem pracovala v médiích. Někdy pak stačil telefonát, z něhož bylo jasné, že se věc zajímám a všechno se začalo řešit…“ popsala.

Poslankyně řeší pestrý rejstřík problémů, mimo jiné i soudní spory a kvalitu životního prostředí. Sama má pocit, že v některých případech se státní mašinérie už rozhýbala.

Chce zlepšit skandální stav životního prostředí

Podle Lorencové se špatná kvalita životního prostředí na Ostravsku už podepisuje na genetice lidí, vychází přitom ze studie renomovaného odborníka doktora Šráma z Akademie věd. „Jsme vlastně mutanti. Tyhle věci se ale tají,“ reagovala Lorencová. Upozornila také na to, že je v kontaktu i se sdružením starostů na Frenštátsku, které bojuje proti obnovení těžby v regionu. V současné době je ve Výboru životního prostředí, takže bude mít větší šanci do věcí dál zasahovat. V Poslanecké sněmovně řešila aktuálně Lorencová otázku prolomení těžebních limitů. K tomu mělo totiž dojít do konce roku 2013. 

„Z podkladů, které jsme měli od odborníků, jsme zpracovali materiál, který jsem přednesla. Nejdřív to vypadalo, že budou pochybnosti a nebude jednoznačná podpora. Už jsem skoro nedoufala, že se to podaří. Nakonec se ale všichni postavili proti prolomení těžebních limitů,“ vysvětlila poslankyně. 

Brodíme se v hnojišti, které je potřeba čistit

Otázek, kterým se hodlá věnovat, bude ale daleko víc. Zřejmě zůstane věrná i „velkým rybám". „Mé jméno je stále spojované se zásadními ekonomickými kauzami. Vždycky jsem tímto směrem mířila a vždycky budu. Když vidím, jak odtékají miliardy korun, nemůžu nechat tyto věcí být a pokud bych s tím nic nedělala, tak bych popřela sama sebe a letitou práci, kterou mám za sebou. Po kolena se brodíme v hnojišti a místo, aby klesalo a někdo je začal čistit, tak stoupá a někdy mám pocit, že nás zahltí. Je to neskutečné prostředí,“ řekla Lorencová.

Do kasiček na charitu nepřispívá

Sama také vyjádřila svůj názor na veřejné sbírky a aktivity charitních spolků. Podle Lorencové by potřebným měl dávat dostatečné finanční prostředky stát a hlavně jim dát příležitost se vrátit do normální společnosti. „Když se stát podílel na vytvoření extrémně potřebných, odmítám na tohle přispívat. Já se nechci podílet na tom, že budu do kasiček přihazovat desetikoruny, protože to není řešení. Musí se vytvořit prostředí, zákony a legislativa taková, aby lidé z ulic, bezdomovci i bezmocní, kterých lavinovitě přibývá, dostali šanci. Stát je povinen se postarat o to, aby lidé, kteří chtějí pracovat, zaměstnání měli a mohli žít důstojně. Je nedůstojné, aby se lidé na ostatní skládali,“ kritizuje poslankyně. „S kasičkami pobíhají studenti, kteří by měli sedět ve škole. Místo toho sbírají peníze pro chudé. Kde to jsme?“ ptá se Lorencová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…