Poslankyně KSČM nevěří statistikám: Kriminalita klesá, protože lidi už ji ani nehlásí

17.05.2013 22:15

Ministerstvo vnitra zveřejnilo zprávu o bezpečnosti a veřejném pořádku. Uvádí se v ní, že v loňském roce došlo k 300 tisícům trestných činů, což je nejméně za posledních dvacet let. Komunistická poslankyně Marie Nedvědová však nadšení mírní.

Poslankyně KSČM nevěří statistikám: Kriminalita klesá, protože lidi už ji ani nehlásí
Foto: repro ČT
Popisek: Tisková konference PČR

Vedle zmíněného údaje totiž klade data o objasněnosti trestných činů, kterých z 300 tisíc bylo pouze 120 tisíc. Ta oproti předchozím letům klesla. Poslankyně upozorňuje, že nejnižší objasněnost mají majetkové trestné činy, které představují zhruba šedesát procent veškeré trestné činnosti. Policie je dokáže vyšetřit jen z dvaceti procent.

Za negativní čísla může stav policie

Nedvědová soudí, že za klesajícím trendem v počtu trestných činů stojí čím dál nižší počet podaných trestních oznámení, jenž vyplývá z rostoucí nedůvěry občanů v policii. „Obávám se však, že spíše klesá počet trestních oznámení, neboť při tak nízké pravděpodobnosti, že bude skutečně zjištěn pachatel trestné činnosti, většina poškozených raději trestnou činnost neoznamuje, aby se tak vyhnula podle jejich názoru zbytečným formalitám,“ říká poslankyně pro server Prvnizpravy.cz.

Poslankyně uvádí, že za snižování objasněnosti trestných činů může stav policie. Dochází k propouštění, reorganizacím, poklesu odbornosti i dobrovolným odchodům zkušených vyšetřovatelů. „Takže nějaký zázračný obrat v rozsahu trestné činnosti se podle mého názoru nekoná, spíše chybí důvěra občanů v práci policie,“ dodává Nedvědová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …