Poslankyně, která odchází od Babiše: EU by nám taky mohla říct, že v ní nemáme co dělat

26.07.2016 14:06

Poslankyně Kristýna Zelienková opustila o víkendu hnutí ANO, za něž byla do Poslanecké sněmovny zvolena. Své důvody zmínila v pořadu DVTV.cz moderátorce Daniele Drtinové.

Poslankyně, která odchází od Babiše: EU by nám taky mohla říct, že v ní nemáme co dělat
Foto: ANO
Popisek: Poslankyně Kristýna Zelienková.

„Rozhodnutí odejít ve mně zrálo už delší dobu. Postupně jsem začala vidět, že hnutí ANO se odklání od své původní myšlenky a od programu, který si stanovilo na začátku,“ uvedla Zelienková. „Nediskutují se různé problémy. Porušují se stanovy hnutí. Přenechala jsem například oblastní předsednictvo v dobré víře, že jej povedou tak, jak jsem jej vedla já. Najednou se neschvalovaly kandidátky do zastupitelstva, různě se přesouvali lidé, vytvářely se fiktivní organizace. Když jsem na to upozorňovala předsedu Andreje Babiše a místopředsedu Jaroslava Faltýnka, říkali mi, ať bojuji. Ale já zjistila, že je to systémová věc,“ podotkla Zelienková.

„Nejde o nadávky, ale toto se prostě řešit nedá. Není-li vůle předsedy a místopředsedy, nejde to. Když se za vás nepostaví a postaví se za ty druhé. Pro mě jsou stanovy něco jako zákon, a pokud oni ukazují, že jim nevadí, že se stanovy porušují, jak se poté staví k parlamentní politice?“ dodala.

Celé video ZDE.

Ztráta důvěry podle Zelienkové začala při kauze Čapí hnízdo. „Nekritizuji ho za to, co udělal, ale za to, jakým způsobem nám to vysvětlil. Jak nebyl dva týdny schopen říct, jak se věci mají,“ podotkla. „Pro mě je podstatné to, že lhal. Do voleb šel přeci s tím, že řekl, že nelže, nekrade. Nyní se to však stírá. Nebyl schopen celkově vysvětlit, komu farma patří, jak celý proces probíhal. Přitom to moc dobře věděl,“ sdělila Zelienková s tím, že všechny transakce kolem Čapího hnízda byly nemorální. 

„Nevěřím nyní čestným úmyslům hnutí ANO,“ doplnila. O přechodu do jiné strany však zatím neuvažuje. „Člověk míní, osud mění. Nemohu říct, co bude za rok, za dva. Rozhodně nechci říkat, co bude,“ podotkla. Podle svých slov chce prosazovat původní myšlenku hnutí ANO, a tak chce i hlasovat. Převážně tedy s koalicí. „TOP 09 je mně blízká svými postoji, názory k zahraniční politice, k ekonomickým problémům, ale v některých věcech s ní nesouhlasím. Nemohu však vyloučit, že se nestanu součástí poslaneckého klubu TOP 09 nebo jiného klubu,“ řekla s tím, že výzvu ke složení mandátu neuposlechne. 

„Přestože vidím, že ANO ztrácí svůj původní smysl, splnilo svůj účel. Je totiž vidět, že je zapotřebí držet se tradičního politického rozdělení na levici a pravici,“ domnívá se Zelienková. Dle svých slov nevidí, že by hnutí ANO například chtělo zůstat součástí Evropské unie a že by chtělo, aby nás Evropská unie brala jako rovnocenného partnera. 

A právě k Evropské unii a k migrační politice se Zelienková vyjádřila. Podle Babiše totiž prý poslankyně nezapadla do kolektivu a lišila se v pohledu na migraci. „U nás zahraniční politiku vytváří pan Telička, jehož názory sdílím. U nás se jenom vytvořila obrovská hysterie kvůli migraci a nevím, jestli to nebylo schválně, aby lidé měli strach. Neboť lidé, kteří mají strach, s nimi se lépe manipuluje,“ doplnila Zelienková. „Když je nějaká krize, tak je třeba se chovat z politických, bezpečnostních a ekonomických důvodů jako součást Evropy. Neříkám, že Evropská unie je perfektní a nedělá chyby. Samozřejmě, že potřebujeme reformy a rychle. Ale nebudeme-li součástí vytváření nových reforem a budeme jen kritizovat, povede to k tomu, že Evropská unie nám řekne, že tam nemáme co dělat. A může dojít k tomu, že v Evropské unii vznikne jádro zemí, které mají tradici a vytvoří si vlastní pravidla a vlastní programy a my zůstaneme někde na okraji. A to my nechceme,“ rozhorlila se Zelienková. Podle ní se však nemůžeme sami ubránit migraci, ani případné hrozbě ze strany Ruské federace Vladimira Putina. 

„Andrej Babiš vytváří nějaký problém, potom o něm tak dlouho povídá, až přesvědčí lidi o tom, že je to skutečný problém a on je ten zachránce, který lidi z krize vyvede,“ poznamenala Zelienková. Závěrem dodala, že se po odchodu z ANO dočkala i určitých výhrůžných e-mailů a facebookových zpráv. „Dnes je strašně jednoduché zlikvidovat člověka,“ dodává poslankyně s tím, že je si toho vědoma. „Pan Babiš a Agrofert má tolik nástrojů, jak mě zlikvidovat, ale já to musela udělat,“ řekla. Babiš s Faltýnkem s ní však zatím nekomunikovali. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…