Poslední čísla před volbami: Babiš vládne, ODS vstává z mrtvých

05.10.2014 14:34

Poslední průzkum popularity politických stran před komunálními volbami potvrdil dominantní pozici hnutí ANO. Uskupení ministra financí Andreje Babiše navýšilo svůj náskok na ČSSD a překročilo hranici třiceti procent. Zjistil to volební model, který pro Českou televizi zpracovala agentura TNS Aisa.

Poslední čísla před volbami: Babiš vládne, ODS vstává z mrtvých
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Hnutí ANO po několika měsících poklesu opět odskočilo druhé ČSSD, když si polepšilo oproti předchozímu měsíci o pět procent. Nyní by Andreje Babiše a jeho hnutí volilo 30,5 procenta voličů. Sociální demokraté tak mají již drtivou ztrátu jedenácti a půl procenta, když by získali 19 procent. Tento výsledek navíc odpovídá jejich percentuálním ziskům již od voleb v loňském říjnu.

Na třetím místě je KSČM, která by si ale s deseti procenty oproti předchozímu měsíci pohoršila o plných pět procent. Následuje jako tradičně TOP 09, která se ovšem s 9,5 procenty musí třást o svou pozici lídra opoziční pravice. ODS, donedávna balancující nad hranou pěti procent, by si totiž nyní připsala 9 procent.

Kompletní výsledky průzkumu ZDE.

Následují dvě zbývající sněmovní strany, z nichž je na tom lépe hnutí Úsvit s šesti procenty. Lidovci by získali o půl procenta méně. Z nesněmovních stran jsou na tom nejlépe zelení, kteří ale s 3,5 procenty hledí na hranici vstupu do sněmovny s uctivým odstupem. Následují Svobodní a Piráti se dvěma procenty.

„Současná situace se od posledního měření na konci srpna poměrně výrazně liší. Na čelné pozici se stále drží hnutí ANO, které ovšem poskočilo poměrně výrazně nahoru o pět procentních bodů a je tak neotřesitelným lídrem celého politického spektra,“ uvedl k tomu pro Českou televizi Bronislav Kvasnička z agentury TNS Aisa. Podle něj se za dvojicí vedoucích stran vyprofilovalo „střední pole“ s komunisty, TOP 09 a nově i ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…