Poslední hlas před sestřelem boeingu nepatřil pilotovi. Spencerová analyzuje

04.08.2014 20:50

Novinářka Literárních novin a analytička zahraničních zpravodajských zdrojů Tereza Spencerová v komentáři uveřejněném na serveru Literárních novin rozebírá rozdílné zájmy USA a EU ve vztahu k Rusku a ukrajinské krizi. Naznačuje, kde se nejvýrazněji projevují rozdílné pohledy Američanů a Evropanů. A přidává věty o tom, kdo může profitovat ze sankcí vůči Rusku. Spojené státy to prý rozhodně nejsou.

Poslední hlas před sestřelem boeingu nepatřil pilotovi. Spencerová analyzuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Velvyslanectvím Ruské federace v Praze byl postaven tzv. MikroMaidan na protest proti Vladimiru Putinovi a na podporu Kyjeva

Spojené státy a Evropská unie zpřísnily sankce vůči Rusku. A Rusko odpovědělo zákazem dovozu polského ovoce, což naše severní sousedy může citelně zasáhnout. Analytička Tereza Spencerová vysvětluje, že sankce budou kontraproduktivní, a občany důrazně varuje, že USA a EU rozhodně netvoří většinu světa. Většina světa začíná být otrávena arogancí Západu.

Vydělá Čína

„Západ se sice už rutinně staví do pozice všeobjímajícího `mezinárodního společenství`, ale ve skutečnosti reprezentuje jen USA, EU plus něco málo zemí navíc. Zbytek, tedy většina světa, stále hlasitěji zpochybňuje aroganci Západu při ohýbání mezinárodního práva, kdykoli se mu to hodí, a má na paměti praktický zánik Iráku či Libye coby států, nebo destrukci Sýrie,“ upozorňuje autorka.

Přidává také pár slov ze zahraničních komentářů. Řada západních autorů totiž již dnes dobře vidí, že sankce dopadnou na EU i na USA a vydělá na nich Čína. V tomto duchu informuje i agentura Reuters, která napsala, že prázdný prostor po západních firmách v Rusku zaplňuje Čína. Rusko navíc bude nuceno vyvinout řadu vlastních moderních technologií, které dosud dováželo ze Západu. Tím bude postavení Západu také oslabeno.

Z postoje Západu pak budou profitovat další rychle rostoucí ekonomiky, které z Ruska rády koupí to, co Západ blokuje skrze sankce. Na ty doplatí především evropská osmadvacítka a je otázka, zda budou USA ochotny tyto dopady kompenzovat. Pravděpodobně ne. Podle Spenceorvé se tedy nelze divit tomu, že zájmy Evropy a USA se ve vztahu k Rusku rozcházejí. Stále je tedy možné, že bude dohodnut mírový plán mezi Moskvou a Berlínem. A na samotné Ukrajině se situace stále zhoršuje. Vláda hledá finanční prostředky na vydržování armády a v zemi sílí pacifistické nálady.

  • Obsáhlá analýza Terezy Spencerové ZDE.

Černé skříňky neukázaly nic mimořádného

V závěru textu se pak Spencerová odvolává na malajsijský New Sunday Times, který prohlašuje, že černé skříňky z letounu MH17, jenž byl sestřelen na východě Ukrajiny, prozatím neukázaly nic mimořádného. Zachycuje komunikaci pilotů s řídící věží. Zvláštní je, že prý poslední zachycený hlas neměl patřit pilotovi letadla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…