Poslední návrh na dohodu pro Řecko od Junckera

30.06.2015 11:01

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker učinil na poslední chvíli nový návrh, jak odblokovat peníze ze záchranného programu pro Řecko, a umožnit tak, že se země vyhne platební neschopnosti.

Poslední návrh na dohodu pro Řecko od Junckera
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Podle zdrojů agentury Reuters Juncker navrhl premiérovi Alexisi Tsiprasovi, že pokud zašle písemný souhlas s podmínkami, svolá předseda Evropské komise ještě dnes mimořádné zasedání ministrů financí eurozóny. Podle zdrojů z řecké vlády ale Tsipras podmínky věřitelů zatím dál odmítá.

Situace kolem Řecka se zdramatizovala poté, co Tsipras podmínil dohodu s věřiteli referendem, které se bude konat tuto neděli. Eurozóna poté zamítla další prodloužení záchranného programu pro Řecko, který má vypršet už dnes. Evropská centrální banka (ECB) navíc přestala zvyšovat nouzové financování (ELA) pro řecké banky, což Atény přinutilo banky na týden uzavřít.

Podle zdroje agentury Reuters z řecké vlády dnes Atény neuhradí Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) splátku zhruba 1,6 miliardy eur (téměř 44 miliard Kč). Šéfka fondu Christine Lagardeová už dříve uvedla, že pokud Řecko peníze nezaplatí, bude to hned znamenat platební neschopnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…