Poslední události v Polsku hraničí s ohrožením právního státu, obává se Jiří Dolejš

23.12.2016 21:19

Nad posledními událostmi v Polsku se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz zamýšlí poslanec a místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Poslední události v Polsku hraničí s ohrožením právního státu, obává se Jiří Dolejš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Podle jeho názoru poslední události v Polsku hraničí s ohrožením právního státu. „Politické emoce mohou být různé a i u nás známe snahy po získávání pozornosti s pomocí opoziční obstrukce. Dovede si ale někdo v ČR představit, že při projednávání návrhu státního rozpočtu by se zabránilo přístupu parlamentní opozici i médiím? Takové kroky vystavují současné Polsko v Evropě do politického ofsajdu,“ píše Dolejš.

Celý text je ZDE

Minulý pátek 16. prosince došlo v polském Sejmu k událostem, které lze podle Dolejše bez uzardění označit jako skluz k autoritářským pořádkům. Vládní strana PiS Jaroslawa Kaczynského se rozhodla, že se nebude již zdržovat diskusemi s parlamentní opozicí a vyloučila ji z parlamentní debaty. Nepřekvapí proto, že šéf PiS dostává na polských náměstích stále častěji přízvisko „kačer diktátor“.

Vládní poslanci se minulý pátek zavřeli mimo jednací sál a tam sami mezi sebou bez hlasovacích přístrojů i bez médií rozhodli o tak závažném zákonu, jako je návrh státního rozpočtu na rok 2017 a dalších zákonech. Na pokyn maršálka Sejmu parlamentní stráž protestující opoziční poslance zadržela za dveřmi.

Opozice označila takové jednání za nezákonné, požaduje svolání nové schůze Sejmu a nové věrohodné hlasování o rozpočtu. V reakci na to se před Sejmem sešly tisíce lidí a blokovaly budovu parlamentu, obležený parlament musely bránit policejní posily. Protesty probíhaly i před prezidentským palácem, kde manifestující žádali, aby prezident Duda zasáhl proti nedemokratickým postupům vládní PiS, popisuje Dolejš průběh polských událostí.

Současná ultrakonzervativní polská scéna podle Dolejše útočí na práci novinářů při informování o tom, co se děje v parlamentu. Právo na informace se ponechá jen vybraným „prověřeným“ médiím. Tentokrát se ovšem útočí na samotnou podstatu parlamentní demokracie, na právo řádně zvolených poslanců diskutovat a hlasovat o návrzích zákonů. A nic na tom nemění kritika obstrukčních metod opozice. Vyloučit část poslanců z jednání je prostě nemyslitelné a je to skutečná facka právnímu státu, píše Dolejš.

Paradoxem podle něj je, že krajně pravicová a antikomunistická současná vládní reprezentace, která je obdivována i českými konzervativci, se posouvá k metodám, které byly k vidění spíše před rokem 1989.

Dnešní absolutní vládce Polska Jaroslaw Kaczynski má tendenci rozhodovat mimo parlament, a tak táhne Polsko v Evropě do politického ofsajdu. Zpochybnění zákonnosti v jednání parlamentu obnažuje stav věcí a vede k chaosu. Otázka nejbližších dní je, zda dokáže vládní PiS v této situaci přeci jen couvnout od konfrontace, domnívá se Dolejš.

Ovšem společné vystoupení předsedy Kaczynského, premiérky Szydlo a maršálka Sejmu Kuchcinského a Senátu Karciewského 21. prosince náznakem vstřícnosti k řešení nedávných faulů na parlamentní demokracii rozhodně nebylo, dodává Dolejš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…