Poslední vzepětí Dienstbierovy neziskovky. Odhalila hoax o mlácení manželek v islámu

11.02.2017 10:42

Končící organizace HateFree Culture odhalila zřejmě naposledy hoax. Jde o video, v němž saúdský učenec radí, jak bít ženu. Podle arabisty z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Viktora Bielického je u videa zavádějící překlad. Stejně tak to říká překladatel Abdalla Gamala. Píše o tom server Echo24.cz.

Poslední vzepětí Dienstbierovy neziskovky. Odhalila hoax o mlácení manželek v islámu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Video se Saúdem koluje po internetu už téměř rok a má tisíce zhlédnutí a desítky sdílení. V lidech podle všeho vzbuzuje strach z islámu a šíří nenávist k islámu. Muž v arabském oděvu na něm podle překladu hovoří o bití a o tom, jak má muž ženu „správně“ ukáznit. Podle neziskové organizace HateFree Culture však mluví o tom, že si nelze brát peníze člověka bez jeho svolení. 

Video ZDE.

Video na svých stránkách zveřejnil web ProEvropu.com, o němž se server Echo24.cz domnívá, že se postaral o tvorbu titulků. Nyní na dotaz, zda ví o tom, že jde o špatný překlad, neodpověděli. Video pak sdílel i Blok proti islamizaci.

Původní text ZDE.

Lidé videu podle komentářů věří. A to přesto, že se pod ním objevují komentáře, že se jedná o hoax. Právě na vyhledávání hoaxů se HateFree zaměřila zhruba před rokem, neboť měla pocit, že se jim nikdo systematicky nevěnoval. Projekt však v blízké době končí, ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) jeho prodloužení neplánuje. Uvažuje však o tom, že je potřeba komplexnější platforma, jež by se odhalováním dezinfomačních kampaní zabývala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…