Pošleme vám do Evropy miliony Afričanů, zaznělo varování. A dnes můžete číst více

04.11.2015 8:36

Samozvaná libyjská vláda hrozí, že pokud nebude uznána mezinárodním společenstvím, pošle do Evropy další stovky tisíc uprchlíků. Prohlásil to v rozhovoru pro britský deník The Telegraph mluvčí Národního kongresu vlády národní spásy Jamal Zubia.

Pošleme vám do Evropy miliony Afričanů, zaznělo varování. A dnes můžete číst více
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Libyjské úřady by podle výhrůžky Zubii mohly údajně najmout lodě a posílat do Evropy přes Středozemní moře další obrovské množství uprchlíků. Kongres ovládl hlavní město Tripolis v loňském roce, když uspěl v boji proti Západem uznávané vládě. Sám však není Evropskou unií uznáván za legitimní vládu země. Jak britský deník dále připomíná, tak před čtrnácti dny obě znepřátelené frakce odmítly mírovou dohodou zprostředkovanou OSN. Jamal Zubia uvedl, že Libye v současné době používá na zastavení migrační vlny směřující do Evropy desítky milionů liber ročně. Většina těchto peněz jde na financování záchytných center a repatriačních programů. To by však mohlo dle Zubii brzy skončit.

„Abych byl upřímný, radil jsem vládě mnohokrát, aby pronajala lodě a posílala migranty volně k evropským břehům. My chráníme Evropu a ta přitom nechce uznat náš statut. Proč bychom tedy nadále měli v její ochraně pokračovat?“ podivoval se malý libyjský vyděrač. V roce 2014 se z Libye do Evropy dostalo po moři 170 000 migrantů, mezi lednem a zářím letošního roku to potom bylo dalších 130 000 afrických „inženýrů, lékařů a vědeckých pracovníků“. Předevčírem OSN uvedla, že v říjnu přes Středozemní moře dorazilo do Evropy rekordních 218 000 migrantů. „Ač se to možná nezdá, tak libyjská vláda skutečně věnuje zadržování ilegálního přistěhovalectví nemalé úsilí a zaměstnává k tomuto účelu 8000 lidí. Počet migrantů však převyšuje kapacity úřadů,“ píše deník.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Libye ročně k řešení této problematiky vydá osmdesát milionů liber. Země se však stále vzpamatovává z občanské války a mnozí představitelé státu tak vysoké výdaje kritizují. Poukazují přitom na to, že jde především o problém Evropy a ta by si jej podle jejich názoru měla vyřešit sama. Mluvčí libyjského Kongresu Zubia na druhou stranu zdůraznil, že vláda zatím nemá žádné bezprostřední plány na zastavení svého úsilí zadržovat ilegální imigranty na svém území. „Vyjádření jeho postoje je však nutné vnímat jako připomínku toho, že samozvaná vláda v Tripolisu má způsoby, jak Evropské unii vrátit to, že ji Brusel neuznává,“ uvádí Telegraph s tím, že Kongres je politické křídlo rozsáhlé koalice zahrnující více či méně umírněná islamistická bojová uskupení.

„Kdybychom nebyli zodpovědným státem, pronajali bychom okamžitě lodě a posílali je plné migrantů do Evropy. Každý den jich zachytíme stovky, ale nemáme finanční zdroje na to, abychom pro ně zajistili potraviny a lékařskou péči. Tato skutečnost představuje značnou strategickou hrozbu,“ řekl Zubia a připustil, že jeho vyjádření fakticky navazuje na řeč plukovníka Kaddáfího, kterou pronesl před deseti lety. Bývalý vůdce Libye tehdy hrozil, že Evropu zaplaví migranty z Afriky, pokud Brusel jeho zemi nepošle finanční podporu v řádech miliard eur. „Kaddáfí vyhrožoval a dostal Evropu na kolena. My prostě nemůžeme toto bláznovství provozovat donekonečna. Měli byste si uvědomit, že vás chráníme a stojí nás to spoustu peněz,“ zopakoval Zubia. 

Podle posledních zpráv mezitím došlo v Tripolisu k únosu ministra plánování Mohameda al-Kaddara. Výbor pro obranu a bezpečnost Národního kongresu následně ve svém prohlášení vyjádřil nad jeho únosem „silné znepokojení“ a konstatoval, že za únosem stojí ozbrojená skupina napojená na ministra vnitra. Stejná skupina údajně také stojí za útoky na sídlo vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…