Posmutnělý podnikatel: Skončí hodně venkovských hospod. Pan Babiš...

29.08.2016 19:10

Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR, viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Václav Stárek, se v pondělním Interview ČT24 obsáhle vyjádřil k zavedení elektronické evidence tržeb. Restauratérům systém kontroly tržeb začne už 1. prosince. To, co se Stárkovi na zákonu o elektronické evidenci tržeb nejvíc líbilo, se jaksi vytrácí, což host považuje za velkou škodu. Vynadal za to ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) a předsedovi KDU-ČSL Pavlu Bělobrádkovi.

Posmutnělý podnikatel: Skončí hodně venkovských hospod. Pan Babiš...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Lidé, kterých se to týká, vědí, že vše vypukne 1. prosince, ale až 80 procent restauratérů a hoteliérů není na sto procent připraveno na to, co má přijít. Ale třetina restauratérů jen čeká na kontrolu, zda jejich současný systém bude možné propojit se systémem EET.

„My jsme ten zákon podporovali kvůli narovnání tržního prostředí, ale to se dnešním vyjádřením pana ministra Babiše změnilo, protože se připravují další výjimky,“ posteskl si host. „My jsme od počátku byli proti jakýmkoliv výjimkám,“ zdůraznil. Nelíbí se mu, že z EET vypadnou až do roku 2018 stánkové prodeje jídla a nápojů. „Já si dovedu představit restauraci, která EET bude muset mít, a naproti bude stánek, který EET nebude muset mít, což je podle mého diskriminace, protože obě provozovny podnikají v oblasti veřejného stravování.“ Stejně tak se Stárkovi nelíbí, že vláda jako celek nestojí za nastavením onoho rovného prostředí. Kromě Andreje Babiše mluví o výjimkách i Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Stárek trval na tom, že to není fér.

Krade se v restauracích? Krade se v nich asi tak, jako všude jinde

Stejně tak není fér, že si hlasitě říká, že se v restauracích krade. „Není to tak. Provozovatelé restaurací jsou dnes na hraně ziskovosti. Jejich daňové zatížení je opravdu velké, kdybychom měli čas, tak bych vám to srovnal s Rakouskem. Já nemohu říci, že vůbec nekradou. Samozřejmě se může najít někdo, kdo krátí tržby, to se děje v každém odvětví,“ vyjádřil se Stárek.

Restauratéři narážejí na to, že kupní síla českého obyvatelstva není taková jako na západ od našich hranic. A pokud lidé stojí o obědy z menu za 70 až 80 korun, mohou restauratéři jen těžko podnikat poctivě. Další možnost je, že restauratéři kvůli EET zdraží. „To, že můžou mírně vzrůst ceny, k tomu může dojít. Ale záměrně říkám mírně, protože konkurence v našem oboru je poměrně veliká.“

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Ve shodě s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem tvrdí Stárek, že po zavedení EET zkrachuje řada restaurací, a to především na venkově. Asociace hotelů a restaurací předpokládá, že skončí asi 20 procent podniků, a to nejen kvůli evidenci tržeb, ale třeba také kvůli změnám v zákonu o potravinách. „Pohostinství na venkově může být velmi vážně ohroženo,“ uzavřel host.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…