Pospíšil: Byl bych trpěnou osobou, budu se věnovat justičním tématům

31.01.2014 7:05

Bývalý místopředseda strany a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ohlásil odchod z ODS. Své důvody podle Práva sdělil současnému předsedovi ODS Petru Fialovi a zmínil odlišný pohled na personální politiku a reformu státního zastupitelství. MF Dnes zase řekl, že by byl v ODS pouze trpěnou osobou.

Pospíšil: Byl bych trpěnou osobou, budu se věnovat justičním tématům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil sice ještě před sněmovními volbami uvažoval o kandidatuře na post předsedy ODS, ale nakonec se jí po 16 letech rozhodl opustit a stát se nezařazeným poslancem. „Cítím, že v současné ODS pro mě není místo a nerad bych ji dál poškozoval. Přeji ODS úspěšný restart, proto v klidu odcházím,“ cituje deník Právo vyjádření Pospíšila.

Podle Pospíšila onou pověstnou kapkou pro rozhodnutí nebyla samotná volba místopředsedů na kongresu, kdy nebyl zvolen. Co tedy říká ke svým důvodům? „Tyto věci jsem podrobně sdělil panu profesorovi a předsedovi ODS Petru Fialovi. Nechci se v tom nyní pitvat, slíbil jsem jistou mediální zdrženlivost,“ říká Pospíšil, ale přece jenom některé okolnosti zmínil.

„Známé ale je, že mám odlišný pohled na personální politiku a reformu státního zastupitelství než zbytek ODS. Domnívám se, že státní zastupitelství má být více nezávislá forma soudní moci,“ uvedl.

Hlasovat budu spolu s pravicovou opozicí

Ke svému hlasování ve sněmovně dále uvedl, že bude hlasovat spolu s pravicovou opozicí. „V žádném případě neuvažuji o podpoře vládní koalice a ani s vládní koalicí nejednám,“ ujistil veřejnost Pospíšil. Podle svých vlastních slov se nechystá vstoupit do žádné jiné strany. Dokonce prý neuvažuje o založení nějakého jiného subjektu. Chce se věnovat justičním tématům.

„Chtěl bych třeba dál pracovat na reformě státního zastupitelství, což považuji za velmi důležité. Dostal jsem také nabídku, abych se stal neplaceným poradcem Hany Marvanové, která se má stát náměstkyní ministryně spravedlnosti,“ upřesnil Pospíšil své představy pro MF Dnes.

Právě přílišné uvolnění uzdy státním zástupcům mu vytýká mnoho občanských demokratů. Jejich činnost přímo souvisela s pádem Nečasovy vlády. Vznikla tak prý atmosféra nedůvěry. „Prostě jsem cítil, že buď budu dál v ODS trpěnou osobou, nebo budu muset odejít. A přišlo mi čestnější odejít, byť mě to mrzí,“ přiznal v MF Dnes Pospíšil.

O bývalého ministra spravedlnosti údajně projevila zájem jak TOP 09, tak i hnutí ANO. Jiří Pospíšil však včera vyloučil, že by se chystal do některé ze stran přeběhnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…