Pospíšil a Ježek sdělili svůj názor na migraci. A valila se i kritika na Unii

06.04.2016 22:43

Dalšími hosty pořadu Události, komentáře České televize byli europoslanci Jiří Pospíšil (za TOP 09) a Petr Ježek (ANO). A tématem byla mimo jiné opět migrační krize.

Pospíšil a Ježek sdělili svůj názor na migraci. A valila se i kritika na Unii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

„Zpráva špatná. Problém velký. Ale zapadá to celkově do kontextu,“ uvedl k odhadům výsledku referenda o asociační dohodě mezi Ukrajinou a EU Ježek. „Znamenalo by to problém v hospodářské i politické oblasti,“ řekl.

„Pokud se zpráva potvrdí, ukazuje to jen na to, že Evropská unie je v krizi,“ podotkl k tomu Pospíšil. „Ta zpráva je velmi špatná především pro demokratické síly na Ukrajině,“ dodal Pospíšil.

„Oba ty návrhy, které jsou na stole, znovu upravují povinné přerozdělování uprchlíků,“ vrátil se k dnešnímu návrhu Evropské komise Jiří Pospíšil. „Nedivím se tomu, že proti Evropské unii začínají vystupovat i ti, kteří věří, že evropská integrace má smysl,“ dodal s tím, že v politice má fungovat selský rozum. Již v létě se podle něj relokační mechanismus neosvědčil a Evropská komise jej navrhuje znovu. To Pospíšil nechápe. 

„Nejsou to převlečené kvóty. Evropská komise se podle mého názoru netajila tím, že je to v podstatě totéž. Že by mělo zaznít hlasité ne, si také myslím,“ doplnil jej Ježek. „Já nevím, kolik našich politiků již jednalo s našimi partnery. Musíme také nabídnout nějakou alternativu,“ řekl.

Pospíšil se vyjádřil skepticky i k dohodě Unie s Tureckem. „Tohle vyměňování hrušek za jablka nemůže fungovat. Vnímám to jako krátkodobou věc,“ vyjádřil se k přerozdělování uprchlíků. Nic jednoduchého však podle něj není, je nutné ale hlídat vnější hranici Evropské unie. Bohaté země Unie také musejí říci, zda jsou schopné přijímat uprchlíky. „Pořád o tom mluvíme, ale nikdo to nedělá,“ dodal.

„Nezvládnutá ochrana evropských hranic,“ vyjádřil závěrem jeden z hlavních problémů migrační krize a Evropské unie Ježek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…