Pospíšil chce pokračovat ve směru Schwarzenberga a Kalouska

25.11.2017 16:57

Kandidát na nového předsedu TOP 09, europoslanec Jiří Pospíšil, chce v případě svého zvolení pracovat na tom, aby strana v komunálních volbách v příštím roce postavila nové kandidátky v co nejvíce městech a obcích, přičemž by využil i nestraníky kandidující za TOP 09. Pospíšil to během dnešního sněmu strany řekl novinářům. V nové funkci by hájil stejné hodnoty jako dosavadní předsedové strany Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek. Nového předsedu TOP 09 zvolí v neděli. O pět křesel místopředsedů se utká deset uchazečů.

Pospíšil chce pokračovat ve směru Schwarzenberga a Kalouska
Foto: TV Prima
Popisek: Jiří Pospíšil hostem Partie na TV Prima

„Je třeba začít každodenní politickou práci a pokusit se postupně značku TOP 09 obnovovat,“ řekl Pospíšil. „Nás čekají komunální volby, máme je již za 11 měsíců a mým cílem bude právě pracovat na tom, abychom postavili nové kandidátky v co možná nejširším počtu měst a obcí,“ popsal své plány.

Poznamenal, že lidé na kandidátkách ani nemusí být členy strany. Chce se věnovat rozvoji strany a přípravě na komunální a senátní volby, pokud ve volbě uspěje. Získávat chce také nové členy, kterých má TOP 09 k dnešku 2603, což je téměř o dva tisíce méně než v letech 2011 a 2012, kdy byly stranické řady tehdy poměrně nového subjektu nejpočetnější. Na volební prohru před měsícem zareagovalo 200 sympatizantů strany tím, že podali přihlášky, které ještě nejsou zpracovány. Silnou má TOP 09 základnu podporovatelů, těch se k práci pro stranu hlásí k 19.000.

Končící předseda Kalousek dnes kritizoval, že v obcích a městech chybějí straně komunální politici, kteří by mohli každodenní prací zpřítomňovat ideje TOP 09. „Jestliže ve větších městech dodnes neexistují místní organizace schopné sestavit přitažlivé kandidátky do komunálních voleb, tak je to neschopnost na hranici sabotáže,“ varoval.

Pospíšil je zatím jediný kandidát na předsedu, což Kalousek před novináři kvitoval s mírným zklamáním. Svoje šance dnes Pospíšil hodnotit nechtěl. „TOP 09 je demokratická strana, každý delegát může navrhnout kandidáta přímo před samotným bodem,“ poznamenal. Nominace, které získal v krajích, podle něj ukazují atmosféru ve straně. „Ale samotná volba je tajná a delegáti sněmu jsou často lidé odlišní než členové krajských výborů či krajských sněmů. Takže prosím, ta nominace signalizuje určitou podporu, ale v žádném případě to nepředjímá výsledek,“ zdůraznil.

Souběh předsednické funkce a poslance Evropského parlamentu nevidí jako nic neobvyklého. „Když se podíváte na složení Evropského parlamentu, je tam několik předsedů národních parlamentních stran. Nebudu, pokud budu zvolen, v tomto směru výjimkou,“ poznamenal.

V případě volby místopředsedů strany bude respektovat jména, která navolí sněm. Byl byl rád, kdyby jako první místopředsedkyně pokračovala Markéta Pekarová Adamová. Proti ní se ve volbě statutárního zástupce šéfa strany postaví předseda karlovarské organizace Lukáš Otys. Na místě jednoho z řadových místopředsedů by Pospíšil rád viděl Marka Ženíška, který byl v minulosti jeho náměstkem na ministerstvu spravedlnosti. „Skvěle se mi s ním spolupracovalo,“ podotkl. Dodal však, že je na delegátech, aby sami rozhodli.

O pět místopředsednických postů se bude v neděli ucházet deset kandidátů. Mezi nimi budou vedle Pekarové Adamové, Otyse a Ženíška například také senátor Tomáš Czernin či předseda jihomoravské organizace Jan Vitula. Delegáti sněmu budou v neděli volit také dalších pět řadových členů předsednictva a další funkcionáře třicetičlenného výkonného výboru.

Tabulka kandidátů na místopředsedu TOP 09

Markéta Pekarová Adamová

poslankyně

Aleš Cabicar

náměstek královéhradeckého hejtmana

Tomáš Czernin

senátor

Aleš Jakubec

náměstek olomouckého hejtmana

Pavel Klíma

místopředseda jihočeské organizace

Michal Kučera

bývalý poslanec

Lukáš Otys

předseda karlovarské organizace

Jiří Skalický

exposlanec

Jan Vitula

předseda jihomoravské organizace

Marek Ženíšek

bývalý poslanec

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…