Pospíšil musí zvážit své limity, varuje Kalousek. Největší talent je prý Adamová

26.11.2017 19:11

Nyní už bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek slíbil svému nástupci Jiřímu Pospíšilovi pomoc. O kandidátském projevu, se kterým získal Pospíšil třiaosmdesátiprocentní podporu pražského sněmu, nicméně řekl, že šlo o velmi profesionálně sestavený kompilát ze sobotní diskuse tak, aby oslovil co nejvíce delegátů. První místopředsedkyni TOP 09 Markétě Pekarové Adamové předvídá zakladatel strany velkou budoucnost. Jde podle něj o velký politický talent.

Pospíšil musí zvážit své limity, varuje Kalousek. Největší talent je prý Adamová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Pekarová Adamová bude nyní podle Kalouska spojovat předsednictvo strany s děním v Poslanecké sněmovně, kde TOP 09 volbou europoslance do čela strany ztratila jeden ze dvou přednostních hlasů při jednání na plénu. „Nemyslím si, že to bude tak dramatická změna, úzký vztah mezi předsednictvem a klubem bude zajišťovat poslankyně Pekarová Adamová jako první místopředsedkyně. Jsem přesvědčen, že týmová práce nebude mít velký problém,“ řekl novinářům. Předsedou klubu, který má ve Sněmovně přednostní práva k projevu vedle předsedů stran, ho poslanci zvolili po volbách.

Pekarová Adamová má podle Kalouska přes své mládí veliké politické zkušenosti. „Byla úspěšnou radní velké městské pražské části. Obhájila svůj poslanecký mandát, její práce v minulém volebním období zejména v sociálním výboru byla úctyhodná. Teď je první místopředsedkyní a určitě to není její poslední stupínek v politice. Myslím si, že je před ní velká politická budoucnost,“ chválil Kalousek poslankyni, která kvůli plánované rodině nevyslyšela jeho přání, aby stanula v čele strany. Za odpovědné vzhledem k množství práce, které ji čeká jako poslankyni a první místopředsedkyni, označil její rozhodnutí nekandidovat příští rok v komunálních volbách.

Zvolení Pospíšila, jehož protikandidátem byl regionální politik z Prostějovska Pavel Němec, Kalousek očekával. „Není to žádné překvapení, koneckonců vážný kandidát to byl jenom jeden,“ uvedl. Na dotaz, zda Pospíšil jako někdejší místopředseda ODS nezatíží spolupráci těchto dvou stran, zopakoval, že to je jeden z limitů, který Pospíšil má a který musel zvážit. „A já pevně doufám, že ty vztahy nebudou horší,“ uvedl.

Miroslav Kalousek poslouchá projev Jiřího Pospíšila a chystá se chytit za hlavu

Od Pospíšilových vztahů s politiky STAN, které spojuje členství ve stejném klubu europarlamentu, si Kalousek neslibuje velkou pomoc například při sestavování kandidátek. Přál by si, aby středopravicové strany své síly spojily, musí ale podle něj jít o dohody na úrovni měst či krajů.

„Přál bych si společnou kandidátku, uměl bych si představit takovou spolupráci v řadě měst. To už nebude moje věc toto moderovat,“ konstatoval. Rád by viděl i společný postup středopravicových stran v evropských volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…