Pospíšil navrhne udělit Palachovi in memoriam čestné občanství

17.01.2019 20:45

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil jako pražský zastupitel navrhne vedení hlavního města, aby udělilo in memoriam čestné občanství Janu Palachovi. ČTK to dnes sdělila mluvčí TOP 09 Šárka Kuželová. Návrh přednese koaličním partnerům, Pirátům a Praze Sobě v pátek po jednání zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN). Udělení čestného občanství musejí schválit zastupitelé, podle Pospíšila bude nutná i změna vyhlášky.

Pospíšil navrhne udělit Palachovi in memoriam čestné občanství
Foto: David Hora
Popisek: Vzpomínka na Jana Palacha v Českých Budějovicích

Palach se před 50 lety zapálil na Václavském náměstí v Praze. Chtěl svým činem vyburcovat národ proti nastupující normalizaci po okupaci ze srpna 1968. Jeho oběť sice politický vývoj bezprostředně nezměnila, o dvě desítky let později ale veřejné připomínání jeho činu předznamenalo pád komunistického režimu v někdejším Československu.

„Jan Palach se v Praze narodil, studoval a za svobodu zde položil svou nejvyšší oběť. Udělení čestného občanství si bezesporu zaslouží. Vyhláška Prahy v současnosti neumožňuje udělovat čestné občanství in memoriam, proto na nejbližším zastupitelstvu navrhnu její změnu,“ uvedl Pospíšil.

Jednadvacetiletý Palach se k tragickému činu, kterým chtěl dosáhnout alespoň zrušení cenzury a zákaz rozšiřování okupačního tisku, odhodlal 16. ledna 1969. O tři dny později na následky rozsáhlých popálenin zemřel. Jeho pohřeb v Praze o šest dní později se stal velkou manifestací za svobodu a demokracii. Smutečního průvodu se tehdy zúčastnilo na 200 000 lidí.

Praha od roku 1990 udělila čestné občanství celkem 59 osobnostem. Naposledy se tak stalo v roce 2017, kdy se čestnými občany hlavního města stali profesorka a klavíristka Zuzana Kalabisová, herečka Jiřina Bohdalová a režisér Miloš Forman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…