Pospíšil s Fialou ryjí do sociálních demokratů: Bylo jasné, že se ČSSD vzdá

18.09.2018 12:44

Předseda ODS Petr Fiala je rád, že vláda „snad konečně“ našla ministra zahraničí. Názory Tomáše Petříčka (ČSSD), který by se měl stát šéfem diplomacie, ale podle něj nejsou známy. Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila ČSSD ve sporu o ministerstvo zahraničí podle očekávání ustoupila premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a prezidentovi Miloši Zemanovi.

Pospíšil s Fialou ryjí do sociálních demokratů: Bylo jasné, že se ČSSD vzdá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

„Na jednu stranu jsem rád, že premiér Babiš a (předseda ČSSD) Jan Hamáček snad konečně nalezli nového ministra zahraničí. Na druhou stranu jsem trochu zneklidněn, že tuto funkci má v této rozbouřené době vykonávat člověk bez větších politických zkušeností, jehož názory navíc nejsou veřejnosti známy,“ napsal na twitteru Fiala.

„Žádné překvapení. Od počátku bylo zřejmé, že to bude ČSSD, kdo ve sporu o ministra zahraničí s Andrejem Babišem a Milošem Zemanem ustoupí. Je to jeden z dalších políčků pro sociální demokracii, a zcela určitě ne poslední,“ uvedl na twitteru Pospíšil. Na tiskové konferenci doplnil, že Petříček nemá zkušenosti z exekutivy, a proto reálným ministrem zahraničí bude Babiš. ČSSD podle něj nevybrala osobnost, která by měla respekt v diplomatických kruzích.

Místopředseda STAN Vít Rakušan řekl, že s návrhem Petříčka nemá hnutí problém. Kritizoval skutečnost, že ministerstvo zahraničí dlouho nemělo plnohodnotného ministra, podle něj to Česku škodilo. „Zahraniční politika potřebuje hlavu,“ řekl.

Podle lidovců změna nominace na ministra zahraničí nehraje roli. „Pro nás je nepřijatelná vláda, která se opírá o komunisty, taková vláda tady být nemá,“ řekl dnes předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

ČSSD původně nominovala na ministra zahraničí svého europoslance Miroslava Pocheho. Zeman ale jeho nominaci odmítl, kriticky se k němu později vyjádřil i Babiš. Petříček, který v současnosti působí na ministerstvu zahraničí jako náměstek, byl dříve Pocheho asistentem v Evropském parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…