Pospíšil strhal topku: Má syndrom menšího bratra

22.06.2013 8:20

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil vyjadřuje v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny zklamání z chování ministra zahraničí a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga v dění na pražské radnici. Pospíšil čekal, že se kníže exprimátora Bohuslava Svobody (ODS) více zastane. Problém předsedy sněmovny, který také vyzvedla TOP 09, považuje v tuto chvíli za vedlejší. Němcová podle jeho názoru může přispět ke zlepšení politické kultury v zemi. Řeč přišla také na případná pochybení státních zástupců.

Pospíšil strhal topku: Má syndrom menšího bratra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Pospíšil

„Bez předsedy vlády není vláda, bez předsedy sněmovny může sněmovna klidně fungovat,“ zdůrazňuje v úvodu Pospíšil. A poukazuje také na roli prezidenta. Pokud se ten rozhodne Miroslavu Němcovou (ODS) nejmenovat premiérkou, nemá smysl, aby odcházela z postu předsedkyně sněmovny.

TOP 09 se snaží upoutat pozornost

Debaty o předsedovi sněmovny jsou tedy zatím vedlejší, ale podle Pospíšila to není poprvé. Podobný pokus, v němž se TOP 09 vymezovala vůči ODS, známe i z posledních senátních voleb, kdy ODS nabízela sestavení společných kandidátek.

„Ano, tehdy se nám TOP 09 vysmála s mediálně známým výrokem, že se stranou s kmotry nemůžou spolupracovat. Oni mají pořád ten syndrom té menší pravicové strany, který do určité míry měly i předchozí menší pravicové strany typu Unie svobody a ODA, kterou já jsem měl rád. Je to syndrom menšího bratra, pořád se snaží na té ODS najít chyby, upozorňovat na to, že jsou lepší, jsou autenticky pravicoví, dělají čistší politiku, mají tedy právo více oslovovat pravicového voliče. Ale to není pravda,“ podotýká Pospíšil.

U Nečasových podporovatelů bych narazil

Místopředseda sněmovny a ODS vyjadřuje dále radost nad tím, jakého kandidáta na premiéra ODS vybrala. Zalitoval i toho, že paní Němcová nekandidovala na prezidentku. Kdyby se rozhodla jinak, mohla být hlavní protikandidátkou Miloše Zemana a Pospíšil je přesvědčen, že mohla uspět lépe než Karel Schwarzenberg, který se prý zamotal do debaty o Benešových dekretech. Ale to už je pryč a teď by mohla být Němcová premiérkou na deset měsíců. Proč se o tento post neucházel sám Pospíšil?

„Paní Němcová je v ODS více konsenzuální člověk. Já nepatřím k oblíbencům příznivců premiéra Nečase a logicky případná má kandidatura by u nich mohla narazit. Já vím, že to zní jako fráze, ale mně nejde o mé osobní ambice, mně jde o to, aby se ODS dostala z těch problémů, ve kterých je,“ zdůrazňuje Pospíšil. Dodává k tomu, že jeho odvolání z postu ministra spravedlnosti v konečném důsledku více poškodilo odcházejícího premiéra Nečase. O tom svědčí výsledky krajských voleb.

Zkušená Němcová může podle jeho názoru být lékem na některé neduhy české politiky. Podle Pospíšila se nemůže stát závislou na jediné osobě, jak se to přihodilo u Petra Nečase a Jany Nagyové. Místopředseda ODS věří, že premiérství současnou předsedkyni sněmovny nezmění, zato ona může hodně ovlivnit českou politickou kulturu v pozitivním slova smyslu.

Co když státní zástupce pochybí

Přišla řeč také na nový zákon o státním zastupitelství. Pospíšil zdůrazňuje, že byl vždy pro co největší nezávislost státních zástupců. Současně se mu však příliš nelíbí, že by nejvyšší státní zástupce měl být jmenován na celých deset let. To je velmi dlouhá doba. Další problém je, že má být šéf státních zástupců vybírán zase jen ze státních zástupců. Proč by se jím nemohl stát např. bývalý ústavní soudce, ptá se Pospíšil. O zákoně se ale ještě povede debata na půdě Parlamentu, takže bude prostor k případným změnám. Je prý také třeba zamyslet se nad odpovědností státních zástupců.

„Zvláště v poslední době si myslím, že ve světle posledních událostí by to, o čem se budeme bavit, měla být odpovědnost státních zástupců. To není o politickém ovlivňování státních zástupců, ale je třeba mít mechanismus, jak postupovat v případě, kdy státní zástupce pochybí. Ať už úmyslně nebo z nedbalosti," řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…